Καλώντας «ορισμένους» να ψάξουν για δουλειά «αντί να το κάνουν μπ@@@λο» («foutre le bordel»), ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε για άλλη μια φορά τις οργισμένες αντιδράσεις, λόγω της εμφανούς απαξίωσης προς τους εξαθλιωμένους.

Ads

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κορτέζ χθες, ο Μακρόν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε μια ιδιαίτερη συνομιλία με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες μιας επιχείρησης να προσλάβει εργαζομένους.

«Ορισμένοι, αντί να προκαλούν το χάος (σσ. «foutre le bordel»), θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά εκεί», απάντησε ο Μακρόν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους απευθύνονταν τα σχόλια αυτά.

Λίγο νωρίτερα, περίπου 150 μισθωτοί και απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας εξοπλισμού αυτοκινήτων είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις της τάξης στην προσπάθειά τους να συναντήσουν τον Μακρόν.

Ads

«Υποθέτω πως ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ονοματίζει τα πράγματα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας», απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Μακρόν ότι είναι ένας «πρόεδρος των πλουσίων», αποκομμένος από τις λαϊκές τάξεις.

Έτσι η Βαλερί Μπουαγέ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά αντιπολίτευση), κατήγγειλε την «περιφρόνηση» που δείχνει ο αρχηγός του κράτους «για τους Γάλλους».

«Είναι το πρόβλημα του Μακρόν με τους ανθρώπους που δεν είναι υπόχρεοι καταβολής του ISF;» (Φόρος αλληλεγγύης στην περιουσία) αναρωτήθηκε η Ρασίντ Τεμάλ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφερόμενη στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση που ελαφρύνει αυτό τον φόρο που πλήττει τους περισσότερο προνομιούχους.

«”Ψάξε να βρεις δουλειά”, ο Μακρόν δεν ξέρει τι πάει να πει αυτό. Το “χάος” [bordel] είναι ο ίδιος!» δήλωσε ο Αντριέν Κατενέν, βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά).

Ο Μακρόν χρησιμοποιεί συχνά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς την εργατική τάξη. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης στη Γαλλία, είχε υπογραμμίσει πως δεν θα υποχωρήσει απέναντι στους τεμπέληδες.
Τον περασμένο Ιούλιο, κατά την διάρκεια ομιλίας του είχε τονίσει ότι στους σιδηροδρομικούς σταθμούς συναντά κανείς ανθρώπους που πετυχαίνουν στη ζωή κι εκείνους που είναι ένα τίποτα!

Όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, ο Μακρόν είχε μιλήσει αλαζονικά σε συνδικαλιστές που τον είχαν υποδεχτεί με κοντομάνικα μπλουζάκια, κάνοντας την παρατήρηση πως θα έπρεπε να φοράνε κουστούμια. Όμως, όπως τους είπε για να τα πληρώσουν θα πρέπει να δουλέψουν! «Δεν θα με φοβίσετε με τα Τ-SHIRT σας. Ο καλύτερος τρόπος για να πληρώσετε ένα κουστούμι είναι να δουλέψετε».

Σε άλλη του επίσκεψη σε εργοστάσιο, όπου οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιηθεί για την απόλυση τους, ο Μακρόν σε δηλώσεις του, τους χαρακτήρισε «αγράμματους» κι αυτό, όπως είχε υπογραμμίσει, θα τους δυσκολέψει να ξαναβρούν δουλειά.