Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν το καλοκαίρι να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία σχετικά με τα «πράσινα πιστοποιητικά», εκτός εάν συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό.

Ads

Οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. σκοπεύουν να ξεκινήσουν την πιλοτική εφαρμογή ενός κοινού «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα, με σκοπό να εδραιωθεί έως τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα στις συζητήσεις σχετικά με το κόστος, τα προσωπικά δεδομένα και τις τεχνικές προδιαγραφές.

«Εάν μπορούμε να τα βρούμε πολιτικά, η τεχνική λύση θα είναι έτοιμη εγκαίρως. Εάν δεν το κάνουμε, διακινδυνεύουμε τον κατακερματισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια πληθώρα πιθανών ασύμβατων εθνικών λύσεων», τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Κινδυνεύουμε να έχουμε μια ποικιλία εγγράφων που δεν μπορούν να διαβαστούν και να επαληθευτούν σε άλλα κράτη μέλη. Και διακινδυνεύουμε την εξάπλωση πλαστών εγγράφων, καθώς και τη διάδοση τόσο του ιού όσο και της δυσπιστίας των πολιτών», είπε ο επίτροπος.

Ads

Ο Ρέιντερς τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρχει η ελάχιστη χρήση προσωπικών δεδομένων και να μην υπάρχουν διακρίσεις. Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται «άμεση δράση για να έχουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο όσο το δυνατόν συντομότερα». «Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε το πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι» τόνισε.

Το πιστοποιητικό αφορά τα ενδοκοινοτικά διασυνοριακά ταξίδια πολιτών της ΕΕ και των μελών της οικογένειάς τους, μαζί με μια διπλή πρόταση για την επέκταση του συστήματος σε υπηκόους τρίτων χωρών που μένουν νόμιμα ή διαμένουν σε κράτος μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Υπάρχουν πάντως ερωτήματα σχετικά με το ποια εμβόλια θα εντάξουν, με διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν εγκριθεί για την Ε.Ε. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εκείνων όπως τα ρωσικά ή κινεζικά που θα μπορούσαν να επιτρέπονται μόνο από ορισμένες χώρες.

Ένα άλλο ζήτημα είναι εάν τα τεστ αντισωμάτων παρέχουν επαρκή απόδειξη ότι ένα άτομο που έχει αναρρώσει από COVID-19 έχει ανοσία. Οι χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, ανησυχούν επίσης για διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν μπορέσει να εμβολιαστούν.