Αντιμέτωπη με τα «πυρά» βραβευμένων οικονομολόγων βρέθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην 5η συνάντηση των νομπελιστών στο Λιντάου της Γερμανίας, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Οι νομπελίστες εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση εναντίον της οικονομικής στρατηγικής που ακολουθεί η Ευρωζώνη με τις επιταγές του Βερολίνου, προειδοποιώντας ότι οδηγούν τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος σε χρόνια ύφεση, χωρίς να αποκλείουν νέα κρίση χρέους στο μέλλον.

Ads

Μάλιστα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, τόνισε ότι «η Ευρωζώνη απειλείται από μια μακροχρόνια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας», ενώ υπογραμμίζοντας την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας, επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης χαρακτηρίζοντας «ολέθρια» τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει, όπως αναφέρει, σήμερα, το Έθνος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επί χρόνια πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες λάμβαναν αποφάσεις με εσφαλμένα μοντέλα και υποθέσεις και υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη. Όπως σημείωσε, ακόμη και σήμερα, που έχουν εκδηλωθεί οδυνηρά αυτά τα λάθη, δεν διακρίνεται καμία αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική.

«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, με δεδομένο ότι έπονται οι οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών στρεβλώσεων», επεσήμανε ο κορυφαίος οικονομολόγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ευρωζώνη καταβάλλει τώρα ένα υψηλότατο τίμημα» και ότι το ευρώ, με τους αυστηρούς κανονισμούς του, έχει γίνει «στενός κορσές» για τις χώρες-μέλη.

Ads

«Τώρα η μία χώρα μετά την άλλη ολισθαίνει στην κρίση και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αντιμέτωποι με συστημικά σφάλματα», παρατήρησε ο Αμερικανός νομπελίστας, στηλιτεύοντας την εμμονική αντίδραση της Γερμανίας στα ευρωομόλογα. Εκτίμησε ακόμη ότι η σκληρή γερμανική πολιτική στέρησε τρισεκατομμύρια από την ευημερία.

«Πολλοί υποστήριζαν ότι η κατάρρευση του ευρώ θα συνέθλιβε το τραπεζικό σύστημα, και κατά συνέπεια θα ήταν ανυπολόγιστο το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης. Ξέχασαν ότι στον υπολογισμό τού πόσο στοιχίζει η διατήρηση του ευρώ, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και το οικονομικό κόστος της ανεργίας», επεσήμανε ο οικονομολόγος. «Η Ευρώπη έζησε καλά επί δεκαετίες χωρίς το ευρώ. Δεν πρόκειται να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά εργασίας όσο υπάρχει το ενιαίο νόμισμα», συμπλήρωσε.

Ο Τζ. Στίγκλιτς δεν ήταν ο μοναδικός που επέκρινε τη βαθύτατη πολιτικοποίηση της κρίσης χρέους και τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων. «Οι ιστορικοί θα ρίξουν πίσσα και πούπουλα στους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πίτερ Ντάιαμοντ, ένας από του κορυφαίους ειδικούς στον τομέα κατά της ανεργίας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανενός είδους ανάκαμψη με το ευρώ», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Κέμπριτζ, Τζέιμς Μιρλίς, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1996. «Το κόστος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της διάλυσής της», ανέφερε.

«Εάν ήμουν πολιτικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, θα τους συμβούλευα να ετοιμάσουν σχέδια για την έξοδό τους από την Ευρωζώνη», είπε ο Κρίστοφερ Σιμς, που βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2011, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο οι πιο αδύναμες χώρες να βυθίζονται διαρκώς και πιο βαθιά.

Η απάντηση Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιτέθηκε και εκείνη με τη σειρά της στους οικονομολόγους διερωτώμενη για ποιον λόγο τα μοντέλα που χρησιμοποιούν και οι προγνώσεις τους είναι τόσο συχνά λανθασμένα. Παράλληλα επέμεινε  στη μείωση του χρέους, την αποτελεσματική εποπτεία των τραπεζών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, που στα δικά της μάτια είναι η λύση στο καυτό πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας και της ανεργίας.

Επίσης, απάντησε στην κριτική με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα νόμισμα για 18 κράτη, όταν τα κυρίαρχα Κοινοβούλια αρνούνται να συμμορφωθούν με πολιτικές που αποφασίζονται στα ευρωπαϊκά όργανα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση έχουν μειώσει τα ελλείμματά τους και ότι οι πρώτοι «καρποί» μιας βιώσιμης ανάκαμψης είναι πλέον ορατοί.