Ένας 48χρονος εργάτης έχασε την ζωή του στην Ισπανία εξαιτίας του καύσωνα. Ο άντρας εργαζόταν για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου έξω από την πόλη Μούρθια, στη νότια Καταλονία. Ο άτυχος εργάτης υπέστη εγκαφαλικό επεισόδιο. Αν και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.

Ads

Την ίδια ώρα το πορτογαλικό μετεωρολογικό ινστιτούτο προβλέπει ότι το κύμα καύσωνα που έρχεται από την βόρεια Αφρική θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 47o.

«Θα δούμε αν μπορούμε να δουλέψουμε το πρωί. Ίσως πρέπει να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε το απόγευμα» δήλωσε ένας άντρας.

«Δεν έχω κλιματισμό εδώ. Μόνο ζεστό αέρα. Δουλεύω μέσα στην κίνηση. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα» δήλωσε ένας οδηγός άμαξας στη Λισαβόνα.

Ads

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο, στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ» ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Πηγή: Euronews