«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, αλλά η μπάλα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια πλέον», δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Όπως είπε είναι «πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα», σημειώνοντας και πάλι πως «η αρχή είναι μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας». «Αυτή είναι η αρχή για τη συνέχιση της συζήτησης», είπε. 

Ads

«Η αυτο-υπευθυνότητα κι η αλληλεγγύη πάνε χέρι-χέρι. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», είπε με νόημα η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στο θέμα των διαπραγματεύσεων Αθήνας-θεσμών για την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Και αν υπάρχει η θέληση από την πλευρά των Ελλήνων πολιτικών, είναι ακόμα και τώρα εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά αυτός δεν ολοκληρώθηκε καθώς αναβλήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις». Σε αυτό σημείο αναφέρθηκε στις άλλες χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια λέγοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα του με επιτυχία ενώ και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Η Καγκελάριος μίλησε και για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία «όρισε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο» ενώ έκανε έκκληση να τηρηθούν οι οικονομικές δεσμεύσεις της Αθήνας προς τους δανειστές.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ, δήλωσε. «Το ευρώ ήταν πάντα κάτι παραπάνω από απλό νόμισμα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα ήταν και είναι πάντα συμβολική της ενότητας στην Ευρώπη».