Διαδηλώσεις κατά του δημοψησίσματος αυτοδιάθεσης που οργανώθηκε από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιούν ένθερμοι υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας σε Βαρκελόνη, Μαδρίτη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Ads

Με σύνθημα «Ας μιλήσουμε» καλούν τις δυο πλευρές σε διάλογο. Αρκετοί δε, από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας την διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση, για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ ετοιμάζεται για την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης την προσεχή Τρίτη.

Ταυτόχρονα η Καταλονία αψηφώντας τις πιέσεις της Μαδρίτης εργάζεται σε μια διακήρυξη για την Ανεξαρτησία.

Ads

image

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της καταλανικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από την άλλη, ωστόσο, η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά σήμερα για τη χρήση βίας κατά την προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που είχε κρίνει παράνομo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ