Μια Μαλτέζα δημοσιογράφος, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα της στο πλαίσιο της έρευνας των Panama Papers, συμβάλλοντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, σκοτώθηκε τη Δευτέρα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το αυτοκίνητο τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε γειτονικό χωράφι.

Ads

Η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί ως χρονογράφος σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της. Ήταν όμως γνωστότερη για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε πρωταγωνιστήσει και στις αποκαλύψεις μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Μάλιστα εξαιτίας αυτών των αποκαλύψεων είχαν προκηρυχθεί και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουνίου τις οποίες κέρδισε το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ. Την περασμένη άνοιξη το περιοδικό Politico είχε συμπεριλάβει την Μαλτέζα μπλόγκερ στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Μετά την δολοφονία της ο Μουσκάτ προχώρησε σε δηλώσεις καταγγέλλοντας τη «βάρβαρη» δολοφονία και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι απαράδεκτο σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα είναι μια μάυρη ημέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Μαλτέζους να παραμείνουν ενωμένοι.

Ads