Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες της ΕΕ καλούνται να συμφωνήσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Αρκετά κράτη-μέλη απειλούν με βέτο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους από τα κοινοτικά κονδύλια. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού προειδοποίησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αν συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες ήταν και η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία.
 

Ads

Οι διαπραγματεύσεις των «27» θα βασιστούν στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το προσχέδιο του κ. Ρομπάι προτείνει μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισ. ευρώ.
 
Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό από τις λεγόμενες χώρες της Συνοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
 
Ωστόσο, οι βασικοί καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ζητούν περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών στο 1 τρισ. ευρώ.
 
Για τη Γερμανία, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης, συνιστά «τραγωδία» μία αποτυχία συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα.
 
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος,.
 
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι αναμένονται «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» στη διήμερη σύνοδο κορυφής, καθώς οι απόψεις που εκφράζονται απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις. «Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). «Αμφιβάλλω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
 
O Σουλτς χαρακτήρισε επίσης «απροσδόκητη» τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. «Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει ‘το δέχεστε, ή όχι’, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.
 
«Ετοιμοπόλεμος» εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος προσήλθε στη σύνοδο τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του. «Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», επισήμανε.
 
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις που είναι απαράδεκτες. Φυσικά, εμείς θα υιοθετήσουμε μία εποικοδομητική προσέγγιση εάν δεν καταλήξουμε σε μία συμφωνία κατά την παρούσα σύνοδο, αλλά θα είμαστε τόσο αυστηροί με την Ευρώπη, όσο είμαστε με τον εαυτό μας», υπογράμμισε ο Μόντι, εννοώντας την πολιτική αιματηρής λιτότητας που εφαρμόζει στη χώρα του.
 
Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται «πολύ σοβαρές και δύσκολες», υπογράμμισε.
 
Πιο συμβιβαστικός, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ότι δεν επιζητεί να θέσει ένα τελεσίγραφο. «Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω ένα τελεσίγραφο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».
 
Η σύνοδος είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες (22 και 23 Νοεμβρίου), ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί μία ημέρα παραπάνω, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι το χάσμα των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών δεν είναι αγεφύρωτο.