Φωτογραφίες και πληροφορίες για τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μάντσεστερ δημοσίευσαν οι New York Times.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βομβιστής αυτοκτονίας έφερε ισχυρά εκρηκτικά μέσα σε ελαφρύ μεταλλικό δοχείο, που ήταν καλυμμένο είτε μέσα σε μαύρο γιλέκο είτε σε μπλε σακίδιο πλάτης, ενώ κρατούσε έναν μικρό πυροκροτητή στο αριστερό του χέρι.

Προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί το μέγεθος και ο τύπος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν, ωστόσο πρόκειται για αυτοσχέδιο μηχανισμό, που κατασκευάστηκε με «πρόνοια και φροντίδα».

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν και τις μαρτυρίες για μεταλλικά παξιμάδια και βίδες που είχε η βόμβα ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερους θανάτους. Μάλιστα, τα υλικά αυτά διαπέρασαν μεταλλικές πόρτες και «καρφώθηκαν» βαθιά σε τοίχους.

Ads

Οι περισσότεροι νεκροί εντοπίστηκαν περιμετρικά του βομβιστή, ο οποίος κυριολεκτικά «εκτοξεύθηκε» προς την είσοδο του γηπέδου.

Τόσο το σημείο που βρέθηκε ο κορμός του βομβιστή, όσο και το ότι δεν υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στο σημείο της έκρηξης και το σημείο πού βρέθηκε ο ίδιος δείχνει ότι είναι πιο πιθανό η βόμβα να βρισκόταν σε σακίδιο και όχι σε γιλέκο.

Επιπλέον, η ανάλυση του μηχανισμού δείχνει μια ιδιαίτερη επιμέλεια και πρόβλεψη περιορισμού της πιθανότητας δυσλειτουργίας.

Για παράδειγμα,, η μπαταρία είναι πιο δυνατή από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως σε γιλέκα εκρηκτικών ή σε βόμβες σε σακίδιο. Πρόκειται για μπαταρία που μπορεί να την αγοράσει κανείς για 20 δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πυροκροτητής που βρέθηκε είναι ασυνήθιστη επιλογή σε περίπτωση γιλέκου αυτοκτονίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για διακόπτη εμβόλου ή αν περιελάμβανε και χρονοδιακόπτη ή δέκτη για ενεργοποίηση από απομακρυσμένη τοποθεσία.