Κυκλοφόρησε στην Ιρλανδία και έγινε ανάρπαστο. Ο λόγος για το γραμματόσημο που απεικονίζει τον Τσε Γκεβάρα και το οποίο τυπώθηκε για την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατο του Αργεντινού επαναστάτη.

Ads

Το γραμματόσημο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με το Reuters, η καθολική, συντηρητική Ιρλανδία, που δεν έχει εκλέξει ποτέ αριστερή κυβέρνηση, ανέπτυξε διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα μόλις το 1999, εν ολίγοις, 40 χρόνια μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα από τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Παρά ταύτα, ο πατέρας του Τσε, Ernesto Guevara Lynch, ήταν πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από την Ιρλανδία. Κάπως έτσι, ο Δουβλινέζος Jim Fitzpatrick φιλοτέχνησε το 1968, το περίφημο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Τσε σε κόκκινο φόντο, βασιζόμενος στη φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Alberto Korda.

Ads

Ωστόσο, η αφιερωματική εκτύπωση του γραμματοσήμου έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση του γερουσιαστή Neale Richmond, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή με επιστολή προς τον υπουργό Επικοινωνιών της χώρας, στην οποία χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «εντελώς απαράδεκτη» και θέτει το ερώτημα εάν το ταχυδρομείο έχει την πρόθεση να τιμήσει δικτάτορες όπως ο Pol Pot ή ο Νicolae Ceausescu.

image

«Αρχικά τυπώσαμε 122.000 γραμματόσημα, αλλά εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης θα εκτυπώσουμε κι άλλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ιρλανδικών ταχυδρομείων.

Πώς σχολίασε τις αντιδράσεις ο Jim Fitzpatrick; «Δεν ήταν και εντελώς απροσδόκητες» δήλωσε.

«Όμως, βρήκα εκπληκτικό το γεγονός ότι η υπηρεσία ταχυδρομείων ήθελε να κάνει ένα γραμματόσημο του Τσε και ήταν μεγάλη τιμή για μένα» είπε.

Διαβάστε επίσης: