Η Άγκυρα, μετά την πρώτη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό, ξεκίνησε τα «παζάρια». Ήδη από την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει μήνυμα προς τους ευρωπαίους επισημαίνοντας πως «άργησαν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία» και πως «αφού μας χρειάζονται γιατί δεν μας εντάσσουν και στην ΕΕ». Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θέλει και άλλα χρήματα από τις Βρυξέλλες για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, ενώ ζήτησε να ανοίξουν έξι κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να γίνει απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζα.

Ads

Η ΕΕ δίνει στην Τουρκία περίπου τρία δις ευρώ. Ωστόσο όπως σημείωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στη Τουρκία, α χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του IPA (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλαδή χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε» σημείωσε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο».

Επιπλέον ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα υπογράψει «συμφωνίες επανεισδοχής» μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας. Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας να ταξιδεύουν οι τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι «θετική», αλλά σημείωσε ότι μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.

Ads

Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Εξάλλου όπως τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός η Τουρκία δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ένα «στρατόπεδο συγκέντρωσης», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση στην επικράτειά της τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν επιθυμεί να υποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δε μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αρχή: “Δώστε μας χρήματα και θα παραμείνουν στην Τουρκία”. Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το είπα στη Μέρκελ. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου θα παραμένουν όλοι οι πρόσφυγες».