Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σχετικά με την προσπάθειά της να «θάψει» την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, η Άνγκελα Μέρκελ βολιδοσκόπησε τη γαλλική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να αποσύρει την Κριστίν Λαγκάρντ από τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να την προτείνουν από κοινού για την προεδρία της Κομισιόν.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το Spiegel έκανε λόγο για έναν εν εξελίξει «σιωπηλό πραξικόπημα» από την καγκελάριο της Γερμανίας, ανατρέποντας την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών. Η Μέρκελ φαίνεται να μπλοκάρει την υποψηφιότητα Γιούνκερ υπό το φόβο της απώλειας της εξουσίας και εν μέσω απειλών της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται γαλλικές πηγές, η πρόταση της Μέρκελ για προώθηση της Κριστίν Λαγκάρντ έγινε κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής επικοινωνίας που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας με το πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σημειώνεται πως η Μέρκελ είχε ιδιωτική συνάντηση με την Λαγκάρντ κατά την επίσκεψή της στις αρχές Μαϊου στην Ουάσινγκτον, αλλά και στο Βερολίνο δύο εβδομάδες αργότερα.

Πηγή ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο πως ο Φρανσουά Ολάντ δεν πήρε κάποια απόφαση, ωστόσο φέρεται να δήλωσε στη Μέρκελ πως «δεν είναι καλή ιδέα για την Ευρώπη να χάσει αυτή τη θέση στο ΔΝΤ». Επίσης άλλη πηγή, δήλωσε πως ο Ολάντ δεν πρόκειται να υποστηρίξει για την προεδρία της Κομισιόν ένα μέλος της γαλλικής κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, την ώρα μάλιστα που τα ποσοστά του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και με την ακροδεξιά να έχει σημειώσει ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές.

Ads

Διαβάστε επίσης: Spiegel: Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν, η Μέρκελ αποφασίζει

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters και σημείωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται πως το Spiegel στο δημοσίευμά του για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν ανέφερε πως η Μέρκελ δεν επιθυμεί να αναλάβει προσωπικά το κόψιμο της υποψηφιότητας Γιούνκερ καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα στην εικόνα της. Αντίθετα αυτό δεν θα συνέβαινε αν ο Γιούνκερ απέσυρε μόνος του την υποψηφιότητά του. Όμως αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό.