“Ανοιχτούς λογαριασμούς” ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών άφησαν Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Ads

Κι αυτό γιατί το ισχνό προβάδισμα του κόμματος του Γάλλου προέδρου “Μαζί” (Ensemble) έναντι της συμμαχίας της Αριστεράς «Νέα Λαϊκή οικολογική και κοινωνική Ένωση» (NUPES) απειλεί ανοιχτά την αυτοδυναμία Μακρόν στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα την επίσημη καταμέτρηση το Ensemble συγκεντρώνει ποσοστό 27,77% έναντι 27,66% του NUPES, δηλαδή περίπου 20.000 ψήφους λιγότερους.

Την ίδια στιγμή, το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητείται ανοιχτά από την Αριστερά, με το στρατόπεδο Μελανσόν να καταγγέλλει χειραγώγηση.

Ads

Σύμφωνα με την Ενωμένη Αριστερά δεν προσμετρήθηκαν τα περιφερειακά κόμματα αλλά και υποψήφιοι που από την αρχή είχαν καταγραφεί ως υποψήφιοι της Συμμαχίας. Το υπουργείο Εσωτερικών τους παρουσιάζει ως ανεξάρτητους αφαιρώντας 44.120 υπέρ του NUPES που σε διαφορετική περίπτωση θα το έφερνε πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν στελέχη του NUPES υπόσχονται ότι αν νικήσουν την ερχόμενη Κυριακή θα δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη εκλογική αρχή «που θα ξεφορτωθεί τις ανέντιμες πρακτικές του υπουργού Ντερμανέν» που ηγείται του υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Le Monde, στα αποτελέσματα που παρουσιάζει, δίνει μπροστά το κόμμα της Αριστεράς με 26,11 % και το κεντροδεξιό του Μακρόν 25,88 %.

Από τη δική της μεριά, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Γαλλίας (προσκείμενη στο Μακρόν), Ελισάβετ Μπορν, επιτέθηκε στον επικεφαλής της Αριστεράς υποστηρίζοντας πως «ψεύδεται» διογκώνοντας τους αριθμούς «για να γίνει πρώτη είδηση στα δελτία των 8».

Πώς διαμορφώνεται η «μάχη» για τις έδρες

Για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του Elabe, το Ensemble μπορεί να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες και το Nupes (Εθνική, Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενότητα) από 170 έως 220 έδρες, καταφέρνοντας έτσι κι αλλιώς μεγάλη αύξηση από τις εκλογές του 2017.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν-περισσότεροι παρά ποτέ, και 87 προσκείμενοι στους νεογκωλικους Ρεπουμπλικάνους-λιγότεροι παρά ποτέ.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα σε 278 θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με ένα υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos δίνει από 255 έως 295 έδρες στο κόμμα του Μακρόν, 150 έως 190 στο αριστερό μέτωπο και από 15 έως 40 έδρες στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι οι νέες συμμαχίες ενόψει του δεύτερου γύρου για το ποιους υποψηφίους θα στηρίξουν στις περιοχές όπου δεν έχουν δικό τους υποψήφιο.  Σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει σαφής νικητής από τον πρώτο γύρο (κάποιος που να λάβει άνω του 50%), στον δεύτερο γύρο, θα συμμετάσχουν έως και τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές, αρκεί να έχουν λάβει ποσοστό άνω του 12,5%.

Σημειώνεται ότι το σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων στη Γαλλία είναι πολύπλοκο και το αποτέλεσμα σε έδρες δεν δίνει αποτέλεσμα ανάλογο με την υποστήριξη, που λαμβάνει ένα κόμμα σε εθνικό επίπεδο.