Σε εκλογικό θρίλερ εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθώς η διαφορά μεταξύ της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» και του συνασπισμού της Αριστεράς με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν υπολογίζεται σε μικρότερη από 0,1%. Και ενώ ο νικητής στον πρώτο γύρο κρίνεται από μια «χούφτα» ψήφους, καθιστώντας το αποτέλεσμα σχεδόν ισόπαλο, η αποχή έσπασε νέο ρεκόρ φτάνοντας έφτασε στο 52,49%. 

Ads

Αναλυτικότερα, βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει μόλις 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης», δηλαδή διαφορά 0,09%.

Ωστόσο, η «Le Monde» δίνει πρωτιά της «Λαϊκής Ένωσης» του Μελανσόν έναντι του «Μαζί», κάνοντας μικροδιορθώσεις στα τελικά αποτελέσματα, εξαιτίας του τρόπου που προσμετρώνται ορισμένοι υποψήφιοι. Ανάμεσα στη συμμαχία Μελανσόν και το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών υπήρξε αντιπαράθεση, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν αναγνώριζε στα αποτελέσματα το σύνολο των υποψηφίων της συμμαχίας ως ενιαίο κόμμα.

Τα τελικά αποτελέσματα από το υπ. Εσωτερικών

Ads

image

image

Και το αποτέλεσμα από τη Monde: 

image

Σε κάθε περίπτωση, η προεδρική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, διατηρεί μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών , με εύρος 255 έως 295 εδρών, μπροστά από την αριστερά (150 έως 190) σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria. Ωστόσο η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που απαιτεί 289 έδρες, είναι αβέβαιη. 

Σημειώνεταιι πως στη Γαλλία εφαρμόζεται ένα μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα, βάσει του οποίου όλη η χώρα είναι χωρισμένη σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατακτώνται από όποιον λάβει το 50%+1 στον πρώτο γύρο ή στον επαναληπτικό μετά δύο εβδομάδες.

Στον δεύτερο γύρο κατέρχονται οι δύο πρώτοι, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο τρίτος, εφόσον έχει λάβει τουλάχιστον το 12,5% στον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος», ωστόσο συνήθως οι υποψήφιοι των συγγενέστερων κομμάτων ως προς τους δύο πρώτους παραιτούνται στον δεύτερο γύρο. 

Συνεπώς, ο δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή θα δείξει εάν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία άρα και τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική του, χωρίς να χρειάζεται συνεργασίες και χωρίς εμπόδια από το κοινοβούλιο.