«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας  HSBC, γνωστή στην Ελλάδα ως λίστα Λαγκάρντ. Όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί απάντησε: «Έγιναν μεγάλα βήματα τους τελευταίους μήνες και εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή»

Ads

Όταν ρωτήθηκε για το πως ήταν οι τελευταίοι μήνες, «ήταν πολύ δύσκολη και πιεστική η σύγκρουση με ένα τόσο δυνατό σύστημα, αλλά έγιναν μεγάλα βήματα». «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας Λαγκάρντ δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και “αχυρανθρώπους” αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα», είπε στο «Βήμα της Κυριακής», μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε στους Έλληνες εισαγγελείς για πρώτη φορά από τη στιγμή που η Λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια των ελληνικών αρχών. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ερβέ Φαλτσιανί, αποκαλύπτοντας τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως εδώ και χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα. «Από την κυβέρνηση Τσίπρα είδα προσπάθεια να αποκαλύψει την αλήθεια». «Αν και η επόμενη κυβέρνηση τους αφήσει [τους εισαγγελείς] να εργαστούν θα τα καταφέρουμε».

Επί πολλές ώρες και υπό άκρα μυστικότητα ο Ερβέ Φαλτσιανί κατέθεσε την Παρασκευή, σε τέσσερις εισαγγελείς στο Παρίσι. Παρόντες στην εξέτασή του ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Ζαγοραίος και οι τρεις εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Παπασταύρου – Μεταξά, κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κύριοι Χρήστος Τζούρας και Γιώργος Καλούδης. «Έδωσα όλα τα στοιχεία, νομίζω ότι βοήθησα πολύ την ελληνική δικαιοσύνη. Η λίστα που έφτασε στη χώρα σας είχε ελάχιστα στοιχεία από αυτά που πραγματικά υπάρχουν», σημείωσε, μιλώντας στο Βήμα. «Πρέπει να βοηθήσουμε να αποκαλυφθούν όλα» είπε.

Ads

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, αλλά δεν κατονομάζεται από την εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», χαρακτηρίζει ως βόμβα για το σύστημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελλάδα την κατάθεση που έδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί.