Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί σε διαφορετικές ταχύτητες στο μέλλον, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται και άλλες χώρες να ακολουθούν «όταν θα είναι έτοιμες», υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ads

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για διαφορετικές ταχύτητες στη συνεργασία» αναφέρει συγκεκριμένα ο Γκάμπριελ. «Μερικοί – ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία – χρειάζεται να δείξουν το δρόμο, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική ή στη συνεργασία στην οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Οι άλλοι μπορούν ν’ ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμοι», προσθέτει. 

Όπως επισημαίνει «δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι όλα» αλλά αυτό που χρειάζεται είναι «βαθύτερη συνεργασία κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τα προβλήματα που απλώνονται μπροστά μας είναι τόσο μεγάλα, ώστε κάθε χώρα αδυνατεί να τα λύσει μόνη της, ακόμα και η ισχυρή Γερμανία. Γι’ αυτό το λόγο, ήρθε η ώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη» επισημαίνει.
 
Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει περισσότερο δίκαιη και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν δουλειές, καθώς και της δίκαιης κατανομής μεταναστών από την Αφρική.

Ads