Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα μετά από καταγγελία εις βάρος ηθοποιού για σεξουαλική επίθεση. Παρότι η Σκότλαντ Γιαρντ δεν τον κατονόμασε, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τον Κέβιν Σπέισι. Την επίθεση φέρεται να διέπραξε ο ηθοποιός το 2008, όταν ζούσε και εργαζόταν στη βρετανική πρωτεύουσα ως καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Old Vic.

Ads

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για την καταγγελία ενός 32χρονου σήμερα, άνδρα, ο οποίος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας (χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το όνομα «Τζον») στην εφημερίδα Sun είπε ότι ο Σπέισι τον κακοποίησε σεξουαλικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τότε 23χρονος «Τζον» είχε περάσει από το σπίτι του Σπέισι προκειμένου να του ζητήσει να τον βοηθήσει στην καριέρα του. Αφού ήπιαν ένα ποτό, ο νεαρός ζαλίστηκε και έχασε τις αισθήσεις του.

Όπως ισχυρίζεται, όταν συνήλθε, είδε τον Σπέισι να ασελγεί σε βάρος του. Του ζήτησε να σταματήσει και έφυγε από το σπίτι λίγο αφότου ο Σπέισι τον προειδοποίησε να μη μιλήσει για αυτό που συνέβη σε κανέναν.

Ads

Σύμφωνα με το Sky News, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στο Ολντ Βικ, το θέατρο του οποίου ο Σπέισι ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2004 μέχρι το 2015.

Την Πέμπτη, ένας πρώην εργαζόμενος στο Ολντ Βικ είπε ότι είδε τον Σπέισι να παρενοχλεί άνδρες κατ’ επανάληψη και κατηγόρησε το θέατρο ότι “έκανε τα στραβά μάτια”.

Η διεύθυνση του θεάτρου, που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, απάντησε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να σχολιάσει πράγματα που μπορεί να συνέβησαν στο παρελθόν». Το θέατρο πάντως έχει ανακοινώσει μια ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]) όπου μπορούν να απευθύνονται όποιοι γνωρίζουν πληροφορίες για την υπόθεση.

«House of Cards»: Εργαζόμενοι στη σειρά καταγγέλλουν παρενόχληση

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN υποστηρίζει επίσης ότι οκτώ νυν και πρώην συνεργάτες της τηλεοπτικής σειράς House of Cards, με πρωταγωνιστή τον Σπέισι, χαρακτήρισαν «τοξική» την ατμόσφαιρα στο πλατό λόγω της συμπεριφοράς του 58χρονου ηθοποιού.

Κανένας από τους οκτώ συνεργάτες δεν αποκαλύπτει προσωπικά στοιχεία, καθώς υπάρχει φόβος για ενδεχόμενα αντίποινα. Ωστόσο, ένας πρώην βοηθός παραγωγής εκμυστηρεύεται το χρονικό της παρενόχλησης, που συνέβη σε αρχική σεζόν της σειράς. Οι δύο άντρες βρίσκονταν στο ίδιο αυτοκίνητο με προορισμό γύρισμα στη Βαλτιμόρη. Ο Σπέισι οδηγούσε όταν «ξαφνικά και χωρίς καμία άδεια, έβαλε το χέρι του στο παντελόνι μου. Σοκαρίστηκα», δήλωσε ο βοηθός παραγωγής.

«Ήταν ένας άντρας σε ισχυρή θέση, ενώ εγώ κάτι σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης». Ο ίδιος δεν ανέφερε το περιστατικό σε επικεφαλής της σειράς ή στην αστυνομία, παρά μόνο σε συνεργάτη του.

Όταν έφτασαν στο γύρισμα, ο βοηθός παραγωγής τον βοήθησε να μεταφέρει τα πράγματά του από το αυτοκίνητο στον προσωπικό του χώρο. Όταν οι δύο άντρες βρέθηκαν εκεί, συνεχίζει ο ίδιος, «με στρίμωξε, μπλόκαρε την έξοδο και με προσέγγισε ακατάλληλα. Του είπα ότι δεν είμαι εντάξει με αυτό και δεν αισθάνομαι άνετα».

Έπειτα, ο Σπέισι έφυγε από τον χώρο οργισμένος και αναστατωμένος, μπήκε στο αμάξι του και αποχώρησε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μήνες αργότερα, ο βοηθός είπε σε ανώτερό του ότι ο ηθοποιός τον παρενοχλεί σεξουαλικά και η λύση που εκείνος πρότεινε  ήταν να μην τον αφήνει ποτέ μόνο μαζί του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Έτσι, η παρενόχληση σταμάτησε για αρκετό καιρό.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά ήταν ρουτίνα για τον Κέβιν Σπέισι και εκμεταλλευόταν τη θέση του για τέτοιες καταστάσεις. Ήταν ένα πολύ τοξικό περιβάλλον για τους νέους άνδρες που συναναστρέφονταν μαζί του».

Άλλοι εργαζόμενοι της σειράς «House of Cards», συμφώνησαν με τα όσα ανέφερε ο βοηθός παραγωγής.

Μέλος του συνεργείου είπε ότι εργάστηκε για τη σειρά και για τους έξι κύκλους και παραδέχτηκε ότι ο ηθοποιός τον παρενοχλούσε και τον άγγιζε. «Έβαζε τα χέρια του πάνω μου με περίεργους τρόπους. Μου έκανε μασάζ ή άγγιζε το στομάχι μου με μη φυσιολογικό τρόπο». Ο ίδιος εξήγησε ότι αισθάνονταν ιδιαίτερα άβολα με όλο αυτό και πως θα ήθελε πολύ να μπορέσει να μιλήσει ανοιχτά για όλα αυτά και χωρίς φόβο.

Η εν λόγω ιστορία είναι το πιο πρόσφατη επεισόδιο μίας σειράς αποκαλύψεων σε βάρος του Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση, που, όπως όλα δείχνουν θα σημάνει και το τέλος της καριέρας του -μόλις τρεις ημέρες πριν το Netflix ανακοίνωσε ότι η τηλεοπτική σειρά «House of Cards» θα τερματιστεί μετά την επερχόμενη έκτη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
• Νέες καταγγελίες για Σπέισι: «Μου έδειξε τα γεννητικά όργανα και με πλήρωσε να μην μιλήσω»

Η ING ακύρωσε τη συμμετοχή του Σπέισι σε επιχειρηματικό συνέδριο

Εντωμεταξύ, η ολλανδική τράπεζα ING ακύρωσε σήμερα τη συμμετοχή του Κέβιν Σπέισι στο ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει στο Ρότερνταμ στις 29 Νοεμβρίου.

«Λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί γύρω από τον Κέβιν Σπέισι σε σχέση με τις υποψίες σεξουαλικής παρενόχλησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς, η ING αποφάσισε ότι πλέον δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του συνεδρίου που διοργανώνει με την εταιρία Tribe Company.

«Επίσης η παρουσία του θα εξέτρεπε την προσοχή από τον στόχο του BusinessBoost Live που είναι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους επιχειρηματίες για τα μεγα-δεδομένα και να τους αφήσει να επιτύχουν στη συνέχιση των επιχειρηματικών τους φιλοδοξιών. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους συνεργάτες του Κέβιν Σπέισι να τερματιστεί η συνεργασία μαζί του».

Ανάμεσα στους καλεσμένους του συνεδρίου που απευθύνεται σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και φοιτητές, είναι ο «πάπας του τηλερίαλι» Ολλανδός Γιον ντε Μολ, ιδρυτής των εταιριών παραγωγής Endemol και Talpa και δημιουργός του Big Brother, όπως και ο Mo Gawdat, επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρηματικότητας της Google X, του τμήματος καινοτομίας του αμερικανικού κολοσσού.