Το ελληνικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) να παγώσει τα μέτρα που το τελευταίο Eurogroup ενέκρινε για το ελληνικό χρέος, λόγω των παροχών Τσίπρα, απασχόλησε εκτάκτως το Ευρωκοινοβούλιο.

Ads

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση οι Σοσιαλιστές πήραν τον λόγο, ζητώντας να κληθεί σε σύσκεψη των προέδρων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και να του ζητηθούν εξηγήσεις για το γιατί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος πάγωσε, ενώ σωστά η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα στήριξης των φτωχών, μη παραβιάζοντας το μνημόνιο.

Τον λόγιο στη συνέχεια πήρε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στέλεχος του γερμανικού κόμματος Die Linke Γκάμπι Τσίμερ, η οποία υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθορίζει τις τύχες των λαών.

Το θέμα των παροχών Τσίπρα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς, όπως γνωστοποίησε, ζήτησε από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητούσε μάλιστα γρήγορη απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ads

Στον απόηχο της παρέμβασης Σόιμπλε, ο ESM, που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.

Επίσης σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».