Ο Ανίς Αμρί, ο δράστης της φονικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο της Ιταλίας. 

Ads

Πρόκειται για τον 24χρονο Τυνήσιο του οποίου έγγραφα και αποτυπώματα βρέθηκαν μέσα στο φονικό φορτηγό καθιστώντας τον βασικό ύποπτο για την επίθεση. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Αμρί. 

image

Ads

Το σημείο που έπεσε νεκρός ο Ανίς Αμρί – Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

image

Το σημείο της συμπλοκής

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι ο ύποπτος εντοπίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια τυπικής έρευνας της Τροχαίας στις 3.00 τα ξημερώματα στην πλατεία Ι Μάτζιο.

Ο ύποπτος φέρεται να έβγαλε όπλο από το σακίδιό του και να πυροβόλησε τους αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν ελαφρά. Φέρεται παράλληλα να φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά και τον σκότωσαν.

Βίντεο από την εισβολή του φονικού φορτηγού στην χριστουγεννιάτικη αγορά 

Αμέσως μετά έγινε έρευνα στα πράγματά του όπου δεν βρέθηκαν καθόλου έγγραφα που να πιστοποιούν την ταυτότητά του. Βρέθηκε, ωστόσο, ένα εισιτήριο τρένου που δείχνει ότι έφτασε στην Ιταλία μέσω Γαλλίας.

Κάμερα ασφαλείας τον εντόπισε έξω από τζαμί 

Το πρωί, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε οπτικό υλικό που εικονίζει τον Αμρί να στέκεται έξω από τζαμί του Βερολίνου λίγες ώρες μετά το χτύπημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμρί είχε φωτογραφηθεί έξω από το ίδιο τζαμί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίθεση. Φαίνεται λοιπόν να βρήκε καταφύγιο εκεί αμέσως μετά το χτύπημα. 

image

image

Ο νούμερο ένα καταζητούμενος

Ο Αμρί ήταν ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη. Σε βάρος του είχε εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ενώ η Γερμανία προσέφερε 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό ή τη σύλληψή του.

image

Η γερμανική αστυνομία παρακολουθούσε τον Αμρί επί μήνες με την υποψία ότι σχεδίαζε ληστεία για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση. Ωστόσο, η παρακολούθηση έληξε το Σεπτέμβριο, καθώς δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Το καλοκαίρι μάλιστα είχε προσπαθήσει να τον απελάσει. Το αίτημά του για άσυλο είχε απορριφθεί. Τελικά, ωστόσο, η απέλαση καθυστέρησε γιατί έπρεπε να εκδοθεί καινούργιο διαβατήριο επειδή η Τυνησία δεν τον δεχόταν. Το ταξιδιωτικό έγγραφο παραδόθηκε δύο ημέρες μετά την επίθεση.