Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα Σκόπια. Αιματηρά επεισόδια άνευ προηγουμένου έλαβαν χώρα, χθες εντός της Βουλής και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα παίρνουν δραματική τροπή. Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ που καλεί σήμερα σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Έντονη η ανησυχία της Αθήνας. 

Ads

Χθες το βράδυ εκατοντάδες οπαδοί του VMRO – DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά Αλβανό.  

Συνολικά τραυματίστηκαν 42 άτομα μεταξύ των οποίων, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ και τέσσερις ακόμη βουλευτές αλλά και τρεις άντρες της ασφάλειας της Βουλής. 

Σε χειρότερη κατάσταση είναι ο Αλβανός βουλευτής Ζιγιαντίν Σέλα, με φωτογραφίες να τον απεικονίζουν αιμόφυρτο κι αναίσθητο να μεταφέρεται εκτός κοινοβουλίου, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν πως παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή.

image

Ads

image

Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητεί ο πρόεδρος των Σκοπίων

Πρόσκληση τους πολιτικούς ηγέτες σε μια συνάντηση σήμερα για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απηύθυνε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Η βία δεν είναι λύση έγραψε σε μήνυμά του στο Facebook, ο Νίκολα Γκρούεφσκι και κάλεσε τον κόσμο σε αυτοσυγκράτηση.

Την επίθεση καταδίκασαν ΕΕ, ΗΠΑ, καθώς και οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια.

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. 

image

image

image