Το υπερσυντηρητικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» (Democratic Unionist Party – DUP) που «μπήκε στο κάδρο» των πρωταγωνιστών της βρετανικής πολιτικής σκηνής μετά τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών, είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και, μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του ‘Ολστερ, ο πιο πιστός πολιτικός φορέας στο βρετανικό στέμμα, τασσόμενο αταλάντευτα υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Εκτός από την σαφή θέση του κατά της ανεξαρτηρίας της Βόρειας Ιρλανδίας από την Βρετανία, το DUP τάσσεται επίσης κατά των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των αμβλώσεων. Πρωταγωνιστής στην Βόρεια Ιρλανδία αλλά ένα από τα μικρότερα κόμματα στην Βουλή των Κοινοτήτων, το DUP, αίφνης απέκτησε μεγάλη σπουδαιότητα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα που δεν έδωσαν σε κανένα μεγάλο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το DUP ιδρύθηκε το 1971 από τον Ίαν Πέσλεϊ και τωρινός αρχηγός είναι η Άρλεν Φόστερ, η οποία ανέλαβε τα ηνία από τον Πίτερ Ρόμπινσον. Έχει στενούς δεσμούς με την προτεσταντική εκκλησία, ειδικότερα με την Ελεύθερη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του ‘Ολστερ που ιδρύθηκε από τον Πέσλεϊ, ενώ θεωρείται ως προτεσταντικό κόμμα. Η «τιμή» του DUP για οποιαδήποτε μορφή στήριξης στους «Τόρηδες» είναι καταρχήν η υπόσχεση των τελευταίων, ότι δεν θα υπάρξει μετά – Brexit ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως δηλώνει στον «Guardian» ο εκ των ηγετών του, Nigel Dodds.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι μεταξύ των προϋποθέσεων του DUP για στήριξη των Συντηρητικών της Μέι θα είναι η «επιμονή» πως δεν υπάρχει ξεχωριστή συμφωνία που θα κρατήσει την Βόρεια Ιρλανδία με το «ένα πόδι» εντός της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Ads

Το DUP φοβάται, ότι ένα ειδικό μετά Brexit καθεστώς  για την Βόρεια Ιρλανδία – βασικό αίτημα του «Σιν Φέιν» που βρίσκεται στο εντελώς αντίθετο πολιτικό άκρο από το DUP – θα αποσυνδέσει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το ένα μάτι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που ξεκινούν μέσα στις επόμενες 10 με 11 ημέρες, ο Dodds δηλώνει, πως «υπάρχουν ειδικές συνθήκες στη Βόρεια Ιρλανδία και εμείς θα προσπαθήσουμε να  σιγουρέψουμε ότι θα αναγνωριστούν. Όσον αφορά τα αιτήματα για ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι. Διότι αυτό θα δημιουργούσε κόστη και εμπόδια μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ενιαίας μεγαλύτερης αγοράς μας, η οποία είναι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.».

Μιλώντας για τους όρους του Brexit σε ό,τι αφορά στην Βόρεια Ιρλανδία, ο Dodds λέει πως «αν και θα επικεντρωθούμε στις ειδικές συνθήκες, τη γεωγραφία και ορισμένες βιομηχανίες της Βόρειας Ιρλανδίας», ωστόσο, ένα «ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ανοησία. Το Δουβλίνο δεν θα το υποστηρίζει. Οι Βρυξέλλες δεν θα το υποστηρίξουν. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν το ονειρεύονται, διότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας των κινημάτων ανεξαρτησίας όλων των ειδών. Οι μόνοι που αναφέρονται σε κάτι τέτοιο είναι το Σιν Φέιν».

Το DUP υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα και θεωρεί ιερή και απαραβίαστη την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να φύγει από την ΕΕ.

Το Σιν Φέιν αντίθετα υποστηρίζει ότι επειδή το εκλογικό σώμα της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε κατά 56% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και ότι στην Ιρλανδία, μετά το Brexit, θα δημιουργηθούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ, η περιοχή θα πρέπει να έχει ένα ειδικά διαμορφωμένο καθεστώς.

Όταν ρωτήθηκε για το τι μορφή συμφωνίας θα εξετάσει το DUP, ο Dodds απέκλεισε την ανάληψη υπουργικών θέσεων  λήψη υπουργικές θέσεις σε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο των Συντηρητικών υπό την ηγεσία της. Μάλλον το DUP είναι πιθανό να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς με όρους «εμπιστοσύνης» και υποστήριξης σε ψηφοφορίες όπως π.χ. στους προϋπολογισμούς.

Φυσικά, αποκλείει ακόμη και την ιδέα μιας οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τους Εργατικούς του Κόρμπιν.

Πάντως, οι αναλύσεις του βρετανικού Τύπου εκτιμούν, ότι ανεξάρτητα από το είδος της στήριξης που θα προσφέρει το DUP στους «Τόρις», είναι πολύ πιθανό να την χρησιμοποιήσουν σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθήσουν την υπερσυντηρητική ατζέντα τους εντός της Βουλής των Κοινοτήτων αλλά και στην κοινωνία.