Στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας βρίσκεται και πάλι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την Le Monde. Αυτή την φορά, η έρευνα είναι σε εξέλιξη από το 2013 και αφορά υποψίες για την καταβολή προμηθειών στο περιθώριο ενός συμβολαίου για την πώληση ελικοπτέρων που υπεγράφη με το Καζακστάν το 2010, όταν ήταν Πρόεδρος.

Ads

Η συγκεκριμένη κρατική σύμβαση, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορούσε την αγορά 45 ελικοπτέρων της εταιρείας Eurocopter. Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης καθώς υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οργανωμένη συμμορία και ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένων χωρών. Μάλιστα ήδη κατηγορείται για την υπόθεση μια Γαλλίδα δικηγόρος και δυο μεσάζοντες. 

Όμως οι ανακριτές θα θέσουν επίσης υπό κράτηση μια στενή συνεργάτιδα του Κλοντ Γκεάν, συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο όπως και ενός πρώην νομάρχη που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας.