Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας έκανε δεκτή σήμερα μια διακήρυξη για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία. Η Καταλονία πλέον σχεδιάζει να αυτονομηθεί το 2017. 

Ads

Το ψήφισμα υπέρ της απόσχισης, ουσιαστικά εγκαινιάζει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη προς την ανεξαρτησία» και υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού κοινοβουλίου. 

Το ψήφισμα προτάθηκε από τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας που κέρδισαν τις τοπικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για το καταλανικό κόμμα Junts pel Si (Μαζί για το ναι) και το Popular Unity Candidacy (CUP). 

Το ψήφισμα κατατέθηκε τον Οκτώβρη στην καταλανική Βουλή. Προβλέπει τη νομοθέτηση ανεξάρτητου συστήματος ασφάλισης και ταμειακού συστήματος εντός 30 ημερών και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η δημοκρατική εντολή με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 27ης Σεπτέμβρη είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου καταλανικού κράτους». 

Επιπλέον κηρύσσει την διαδικασία δημιουργίας του κράτους και καλεί σε μια «ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και με ενεργή την συμμετοχή των πολιτών διαδικασία οικοδόμησης του μελλοντικού καταλανικού συντάγματος». 

Η Μαδρίτη που εναντιώνεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν η ψηφοφορία είναι υπέρ της απόσχισης θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εντός μιας εβδομάδας.