Η λύση στο ζήτημα του ονόματος είναι μία από τις προϋποθέσεις της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο που μπλοκάρει τη διαδικασία. 

Ads

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο β’ γύρος των συνομιλιών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς χωρίς να υπάρξει κάποια τελική συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. 

Το ονοματοδοτικό αποτελεί μόνο ένα από τα αγκάθια της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Makfax, που επικαλείται non paper των Βρυξελλών, τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Αλβανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την ένταξη στην ΕΕ αλλά απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι αυτό το προσχέδιο εμπεριέχει τις προϋποθέσεις που θέτουν ορισμένα κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία που δεν επιθυμούν τη διεύρυνση της Ε.Ε. Για την ΠΓΔΜ αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτό ότι κάθε χώρα υστερεί σε κάποια σημεία και συγκεκριμένα: στην εφαρμογή της νέας δικαστικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει δώσει ακόμη αποτελέσματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς που επίσης δεν έχει αποδώσει και στην δημόσια διοίκηση. 

Ads

Αντίστοιχα για την Αλβανία αναφέρεται ότι υστερεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνης, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. 

Τέλος το έγγραφο αναφέρει ότι ενώ ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, είχε θέσει ως χρονικό ορόσημο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2018 αυτές δεν αποκλείεται να μεταφερθούν την επόμενη άνοιξη.