Στο Wembley Arena και παρουσία 6.000 πολιτών πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ προ του δημοψηφίσματος που θα κρίνει τον μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ. Brexit ή Bremain

Ads

Το ντιμπέιτ μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC και όπως ήταν αναμενόμενο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των Βρετανών αλλά και διεθνώς. 

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και Σαντίκ Καν. 

Ο Μπόρις Τζόνσον επικεφαλής της καμπάνιας «Leave» είχε στο πλευρό του τους βουλευτές Γκίζελα Στιούαρτ και Άντρεα Λίντσομ, ενώ ο Σαντίκ Καν εκπροσώπησε την καμπάνια «Remain» μαζί με τη σκωτσέζα πολιτικό Ρουθ Ντέιβιντσον και την συνδικαλίστρια Φράνσις Ο’ Γκρέιντι.

Η τηλεμαχία έγινε σε υψηλούς τόνους με τον παρουσιαστή να παρεμβαίνει πολλές φορές για να κατευνάσει τα πνεύματα. 

Ads

Το στρατόπεδο του «Remain» στηρίχθηκε κατά βάση στις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην βρετανική οικονομία ενώ το στρατόπεδο του «Leave» επέμεινε στους ισχυρισμούς ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα σημάνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και κυριαρχία για τη χώρα.

Επανέλαβε επίσης το επιχείρημα ότι η παραμονή στην ΕΕ ανοίγει την πόρτα της χώρας σε πρόσφυγες και μετανάστες με τη καμπάνια «Remain» να κάνει λόγο για εκστρατεία μίσους. 

Οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζουν ότι από το ντιμπέιτ δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής. Μια άμεση δημοσκόπηση που διεξήγαγε το YouGov έδωσε, αν και οριακά, τη νίκη στο στρατόπεδο του Brexit, σε ένα δείγμα όμως που δήλωνε επίσης οριακά πιο κοντά στο να ψηφίσει «Φεύγουμε».