H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει έτοιμο σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη σε περίπτωση Brexit, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε χθες, ότι το Brexit θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του «ίδιου του δυτικού πολιτικού πολιτισμού».

Ads

 
Σε περίπτωση Brexit οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν κατ’ αρχάς σε ένα damage control.

Τί θα συμβεί ωστόσο, τις πρώτες 100 ημέρες εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.; 

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν λάβει οδηγίες να μην αποτυπώσουν οποιοδήποτε σχέδιο στο χαρτί, ώστε να αποφύγουν ανησυχητικές διαρροές, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., που επικαλείται το  Bloomberg.

Ads

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι το δημοψήφισμα θα πυροδοτήσει παρόμοιες αξιώσεις σε όλη την ήπειρο.

Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία έχουν εκλογές το 2017, που σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα της Βρετανίας. 

image

Θα μπορούσε επίσης να στρέψει την προσοχή της Ε.Ε. μακριά από ζητήματα, όπως τα οικονομικά της Ελλάδας, η προσφυγική κρίση και η αστάθεια στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Michael Leigh του German Marshall Fund.

Μέχρι τότε, το πολιτικό «νέφος» στη Βρετανία μπορεί να αρχίσει να διαλύεται.

Η ΕΕ θα μπορούσε να βρεθεί σε μια θέση όπου θα συναλλάσσεται με άλλο Βρετανό πρωθυπουργό -όπως ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε το Brexit και που σύμφωνα με τα στοιχήματα είναι πιθανότερο να ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 
image

Όποιος κι αν είναι ο νέος Βρετανός ηγέτης, πιθανότατα θα πρέπει να απελευθερώσει τη Βρετανία από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει την προοπτική ενός ακόμη δημοψηφίσματος, εκείνου για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει να επαναδιαπραγματεύεται τις ευρωπαϊκές συμφωνίες σε ποικίλα ζητήματα, από τις ποσοστώσεις στην αλιεία και τη νομοθεσία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέχρι τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που θεσπίστηκαν εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις δικές της εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο. Συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν και για τη μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών σωμάτων που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

image

Οποιοδήποτε βήμα της διαδικασίας θα πρέπει να πάρει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον επτά χρόνια και χωρίς εγγυήσεις επιτυχίας, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στη Bild.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», υποστήριξε ο Τουσκ στη συνέντευξη που παραχώρησε. «Φοβάμαι ότι το Brexit μπορεί να είναι η αρχή του τέλους όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό πολιτικό πολιτισμό», κατέληξε.