Τα 2 εκατ. ξεπέρασαν οι υπογραφές που αφορούν στην πρωτοβουλία των Βρετανών για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ads

Συγκεκριμένα, γύρω στις τις 20:30 (ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 2 εκατ. Βρετανοί είχαν υπογράψει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση, διεκδικώντας τη επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, εξαιτίας της υψηλής επισκεψιμότητας, η εφαρμογή είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο αριθμός των υπογραφών αυξάνεται κατακόρυφα. 

Σημειώνεται ότι για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές.

Ads

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριψε σήμερα την ιδέα: «Το δημοψήφισμα έγινε», είπε, «και ελήφθη μια απόφαση. Νομίζω ότι πρέπει να την αποδεχθούμε και να εργαστούμε για τις μελλοντικές σχέσεις μας με την Ε.Ε.»

Πάντως, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ήδη υπογράψει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση, διεκδικώντας τη επανάληψη του δημοψηφίσματος.



Η πρωτοβουλία προήλθε έπειτα από την κίνηση χιλιάδων κατοίκων του Λονδίνου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Χιλιάδες Λονδρέζοι ζητούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ

• Ο χάρτης του διχασμού στη Μεγάλη Βρετανία

Οι διοργανωτές του εγχειρήματος θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, τότε να κρίνεται αναγκαία η επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Η πλειονότητα όσων υπογράφουν προέρχεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το Λονδίνο.