Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από τον εκτροχιασμό ενός φορτηγού τρένου που προκάλεσε έκρηξη στο χωριό Χιτρίνο της βορειοανατολικής Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περίπου 20 κτίρια, ανέφερε η αστυνομία.

Τουλάχιστον τρία από τα θύματα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση και ο αριθμός τους πιθανότατα θα αυξηθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

«Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα θύματα», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό, που βρίσκεται περίπου 280 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σόφια και όπου κατοικούν περίπου 800 άνθρωποι.

Επτά από τις δεξαμενές του τρένου, το οποίο μετέφερε προπάνιο-βουτάνιο και προπυλένιο, εκτροχιάστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, κτύπησαν γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και τυλίχθηκαν στις φλόγες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Εταιρίας Σιδηροδρομικών Υποδομών Μίντσο Λάμπρεφ.

«Δύο εκρήξεις έχουν προκαλέσει σοβαρή πυρκαγιά και κατέστρεψαν τουλάχιστον 20 κτίρια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες... πολλοί υπέστησαν εγκαύματα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκεόργκι Κοστόφ.

Ένας 18χρονος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο της πόλης Σούμεν (βόρεια), ανέφερε νοσοκομειακός αξιωματούχος.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε προς το μεσημέρι.

Περίπου 110 πυροσβέστες και 40 διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους της Σούμεν να δώσουν αίμα στο τοπικό νοσοκομείο όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες.