Σε επόμενο Συμβούλιο παρέπεμψε τις αποφάσεις για τυχόν ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Ads

Στο Συμβούλιο συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών  των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι με τον Πομπέο συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, αλλά μόνο όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη. Όπως πρόσθεσε, το θέμα γενικά των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ.

Ο Μπορέλ αρκέστηκε απλώς να εκφράσει την… ανησυχία του για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Άγκυρας. «Ανησυχούμε για το ότι η Τουρκία προχωρά σε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται αποκλιμάκωση», είπε απλώς ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς κάτι περαιτέρω.

Ads

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας – από το Παρίσι όπου βρίσκεται – δήλωσε πως νωρίτερα συζήτησε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προσθέτοντας πως το εν λόγω ζήτημα έθεσε ο ίδιος και στο Συμβούλιο των υπουργών.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, με την επιχείρηση «Ειρήνη» (της οποίας βασική αποστολή είναι ο έλεγχος του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη) να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Στην Τουρκία την Τετάρτη ο ντι Μάιο

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία για δεύτερη φορά φέτος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόκληση από τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ερχόμενη Τετάρτη, λοιπόν, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ιταλίας και τη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., οι δύο πολιτικοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο των περιφερειακών θεμάτων – και σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα – θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ ενδεχομένως να τεθεί και το θέμα της εξερεύνησης και των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.