Νέα, αποκαλυπτικά επεισόδια  στην υπόθεση Novartis αναμένονται μετά τον δίαυλο που άνοιξε ανάμεσα στις ελληνικές και αμερικανικές αρχές -έναν δίαυλο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια εισαγγελική αρχή των ΗΠΑ, από την οποία και ζήτησε να αποσταλούν στην Αθήνα οι καταθέσεις των δύο ελλήνων whistleblowers.

Πρόκειται για τους δύο έλληνες, πρώην υπαλλήλους της Novartis στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα και στοιχεία που αποκαλύπτουν δωροδοκίες σε γιατρούς τόσο της ιδιωτικής αγοράς όσο και της Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συνταγογραφούν και να προωθούν φάρμακα της εταιρίας.

Από τις εν λόγω καταθέσεις, πέραν των στοιχείων των -περίπου 4.000- γιατρών, εκτιμάται ότι θα προκύψουν στοιχεία και για τυχόν εμπλοκή κρατικών λειτουργών, και ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων, στην ύποπτη δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2006 έως 2014.

Ads

Η  Novartis ελέγχεται τόσο για αθέμιτες πρακτικές προώθησης των φαρμάκων της, όσο και για επηρεασμό της τιμολογιακής πολιτικής του φαρμάκου και για παρατυπίες στη διαδικασία των κλινικών μελετών.

Πρόσθετα στοιχεία αναμένονται και από το υλικό που κατασχέθηκε κατά την εισαγγελική έφοδο στα γραφεία της εταιρίας τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ενώ η έρευνα των δικαστικών αρχών γίνεται πλέον σε συνεργασία με το κλιμάκιο του FBI που βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες του FBI έχουν ήδη έρθει σε επαφή και με πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να γνωρίζουν στοιχεία -χωρίς να έχουν απαραιτήτως εμπλοκή- για τη δραστηριότητα της Novartis στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν γίνει προσεγγίσεις και σε νυν και πρώην εργαζομένους της εταιρίας με την πρόταση να συνεργαστούν δίνοντας ακόμη και πληροφορίες επ’ αμοιβή, ενώ στο μικροσκόπιο των αμερικανών αξιωματούχων έχουν μπει και ταξίδια που πραγματοποιούσαν συχνά στο Βερολίνο, με χορηγία της Novartis, κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι εμπλέκονταν με την αγορά του φαρμάκου.

Η Novartis ελέγχεται εδώ και δύο χρόνια στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ, ενώ στο παρελθόν έχει διωχθεί άλλες δύο φορές από τις αμερικανικές αρχές με ανάλογες κατηγορίες.

Το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών εστιάζεται και στον 44χρονο χημικό, στέλεχος της Novartis, ο οποίος πρωταγωνίστησε την Πρωτοχρονιά στο επεισόδιο του Hilton απειλώντας να πέσει από τον 13ο όροφο.

Εκτοτε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον φέρουν να νοσηλεύεται, αλλά το δεδομένο είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία κατάθεση, ή το όποιο άλλο στοιχείο, στους εισαγγελείς.