Στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ο αξιωματούχος της  Άγκυρας αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και έθεσε ξανά θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ads

«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ και υπογραμμίζουν με νόημα ότι «είναι καλό ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Τέλος, σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα.

Η νέα πρόκληση Γιλντιρίμ

Yπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων χθες πως: «το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε τουρκικό. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

Ads