Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ σε συνέχεια της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του Φώτη Κουβέλη και του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Εξετάζεται μάλιστα και νέα συνάντηση ενώ το κλίμα που εκπέμπεται και από τα δυο πολιτικά επιτελεία είναι ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Μετά το πέρας της συνάντησης από την Αγίου Κωνσταντίνου διεμήνυαν ότι οι δυο πλευρές προσήλθαν στην συζήτηση «χωρίς προαπαιτούμενα», ενώ από την Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν τις συνομιλίες θετικές και ουσιαστικές. 

Ads

Κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα στην Βουλή και συζητήθηκαν όλα τα θέματα υπήρξαν κοινοί τόποι σε αρκετά από αυτά, ενώ σε κάποια άλλα, όπως η εκλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καταγράφηκαν διαφωνίες «σε επίπεδο διαφοράς αντιλήψεων – στοιχείο σύνηθες σε διαδικασία διαλόγου». 

Πρώτος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι εκλογές, ο τερματισμός της πολιτικής της λιτότητας και η απομάκρυνση της κυβέρνησης. Ως τελευταίο στάδιο η Κουμουνδούρου βλέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και προτίθεται να καταψηφίσει. Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα δυο κόμματα και η συζήτηση αυτή δεν είναι «του παρόντος». 

Πάντως σύμφωνα με τους κ.κ. Βίτσα (γγ της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ) και Θεοχαρόπουλο (γγ της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ) που είναι και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών διαλόγου το ζήτημα της εκλογής Προέδρου αν και συζητήθηκε δεν τέθηκε ως προαπαιτούμενο. 

Ads

«Σήμερα έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και υπήρξε ο διάλογος στη βάση των επιστολών του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τα 12 προγραμματικά σημεία και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τα εννέα σημεία τα οποία έθεσε» ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και σημείωσε ότι από πλευράς ΔΗΜΑΡ τέθηκε το αδιαπραγμάτευτο της παραμονής στο ευρώ.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθεσε ακόμη δυο ζητήματα. Το ένα ήταν η συγκρότηση του μετώπου που πρότεινε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, και το δεύτερο η διατύπωση της θέσης πως δεν ενδιαφέρεται για τα κεντροαριστερά σενάρια. 

«Σενάρια “αναχώματα” στην ανατροπή που περιλαμβάνουν πρόσωπα του παρελθόντος και συντήρησης του συστήματος αυτού δεν μας αφορούν», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινούμενο στο ίδιο πνεύμα με την επιστολή Τσίπρα με την οποία έκλεινε η πόρτα στην κεντροαριστερά όπου «οι διαφωνίες είναι πολυτέλεια» σε μια περίοδο που δείχνει «την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» η οποία πρεσβεύει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας. 

Τα όργανα των δυο κομμάτων θα λάβουν τώρα την ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες τους και κατόπιν θα αποφασίσουν εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, βλέπουν θετικά την στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι σε πρωτοβουλίες τους όπως το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και των δασών. 

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Αναγνωστάκης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Στέφανος Μανίκας μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπησαν οι Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Στάικος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.