«Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους. Η πρόταση αυτή όπως είναι προφανές ότι προκύπτει από αμοιβαίες υποχωρήσεις, υποχωρήσεις αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση. Το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου περιγράφει το πλαίσιο της διευθέτησης και εφόσον εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και την Ιεραρχία θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης η οποία και θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ads

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκάλυψε επίσης τη δυνατότητα του Δημοσίου για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ως απόρροια της ιστορικής συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας.

«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε επί λέξει, εξηγώντας παρενθετικώς ότι «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται όμως στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων»

Και, συνέχισε, «επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν».

Ads

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος, θέμα που είναι αλληλένδετο με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υποστήριξε ότι η «αμφίσημη στάση» του Κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».