Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, και με τη διαβεβαίωση ότι το πακέτο των μέτρων που συζητείται με τους δανειστές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι σιωπά και κρύβεται μετά το «προσύμφωνο» του Eurogroup.

Ads

«Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν, αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθούν όσο γίνεται οι χαμένοι», αναγνώρισε  υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πάντως ότι «’ολα τα λεφτά ήταν μία λέξη του Μοσκοβισί στο Eurogroup: “net” (καθαρό)»

« Οταν περίμενε η αντιπολίτευση να πάρουμε μέτρα δισεκατομμυρίων, ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι το πακέτο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση» πρόσθεσε, σημειώνοντας:
«Εάν υπάρχει για παράδειγμα 1 δισ. μέτρων, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρων θετικών, που θα επιστρέφουν χρήματα στην οικονομία.

Ο Ευκλείδης Τσσακαλώτος υπενθύμισε επίσης ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πάμε σε ανακατατάξεις εντός του φορολογικού πακέτου και εντός του κοινωνικού πακέτου.

Ads

«Ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα των τελευταίων μέτρων είναι σωστό. Το σημαντικό είναι να δούμε αν το σύστημα είναι δίκαιο», δήλωσε, τονίζοντας ότι παράλληλα συζητείται ένα μεγάλο πρόγραμμα για να περιοριστεί η λιτότητα με προγράμματα απασχόλησης, όπως επίσης συζητείται και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

«Η στρατηγική της ΝΔ να βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, βγήκε λάθος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες πριν τη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας, δε, στο μπαράζ των ερωτημάτων και των καταγγελιών της ΝΔ ότι ο ίδιος κρύβεται και ότι υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλειψα και θέλω να ευχαριστήσω τη ΝΔ».

Σε σχέση με το γιατί ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις μετά το Eurogroup δήλωσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και τόνισε:« Όταν μιλά ο κύριος Τζανακόπουλος, μιλά η κυβέρνηση».

Στη δευτερολογία του απάντησε και στις κατηγορίες ότι δεν εξασφαλίστηκε στο Eurogroup η ένταξη της χώρας στο QE. «Το QE είναι απόφαση της ΕΚΤ. Δεν μπορεί να το παζαρέψει ή να το συζητήσει», απάντησε συμπληρώνοντας ότι είναι απόφαση μιας ανεξάρτητης τράπεζας που χαράσσει τη νομισματική πολιτική.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τη Βουλή και το μεσημέρι της Τρίτης στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

«Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι υπερβολικές»

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε επιλέξει μια ιστορική φράση του Μαρκ Τουέν για να απαντήσει, μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών, στις αιχμές της Νέας Δημορκατίας περί «εξαφάνισής» του: «Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», είπε ο υπουργός Οικονομικών μέσω κύκλων του προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος αληθείας σε όσα διακινούνται».

Σ’ αυτό το μήνυμα, και προστρέχοντας επίσης στον Μαρκ Τουέν, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας απάντησε με ένα tweet: «Αφού αρέσει στον κ.Τσακαλώτο ο Μάρκ Τουέιν, ας διαβάσει και αυτή τη ρήση του: “Όταν έχεις αμφιβολίες, πες την αλήθεια”. #tsakalotos #Eurogroup», έγραψε στον λογαριασμό του ο Βασίλης Κικίλιας.