Ο βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια τη συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και αναφερόμενος στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια εξίσωσε την παιδοφιλία και την κτηνοβασία με την ομοφυλοφιλία. Η πιο ηχηρή απάντηση δόθηκε από τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποίησαν LGBT οργανώσεις

Ads

«Υπάρχουν κόμματα στην Ολλανδία που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία. Τι θα κάνουμε; Θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Υπάρχουν επίσης και οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία. Τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν μπορεί να βρει θέση εδώ», δήλωσε ο Αναστάσιος Νεράντζης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. Από τον 3ο αιώνα ο γάμος ορίζεται μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας, πρόσθεσε.

Την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ αλλά και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεν δέχτηκε τις σχετικές τροπολογίες. Για το σύμφωνο συμβίωσης ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι πως είναι ζήτημα που εμπίπτει στο οικογενειακό δίκαιο και ότι έχει πολλές παραμέτρους. «Δεν είναι μόνο το να συμβιώσουν δυο άνθρωποι, που είναι μία πραγματικότητα. Έχει ζητήματα οικογενειακά, έχει ζητήματα ασφαλιστικά, έχει ζητήματα συνταξιοδοτικά», ανέφερε. Σημειώνεται πως ο Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν περιλαμβάνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αν και η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί μια φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ αναμένεται και νέα καταδίκη.

Εν τω μεταξύ, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, καθώς υπήρξαν αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες σε κρίσιμα άρθρα. Το «κουτσουρεμένο» αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής  την περασμένη Τρίτη. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών επί της αρχής (ψήφισε το άρθρο 5, καταψήφισε το άρθρο 2 και δήλωσε παρών στα υπόλοιπα), ενώ καταψήφισαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Προσθήκες τελευταίας στιγμής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με την οποία προβλέπονται στον ποινικό κώδικα αυστηρότερες διατάξεις για εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Γενοκτονίες: Η πολιτική εξουσία ορίζει την ιστορική αλήθεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 2 με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας καθώς με το εν λόγω άρθρο «περιορίζεται η ελευθερία του λόγου καθώς και η επιστημονική έρευνα». Ή εισηγήτριά του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το «πνεύμα Μαπλτάκου», ο οποίος, όπως τόνισε, το είχε αποσύρει όταν κατατέθηκε. «Καλό είναι να ασχολούμαστε με την ουσία των διατάξεων και ότι με το τι είπε ή έκανε ο Μπαλτάκος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις και δεσμεύσεις τύπου Μπαλτάκου, όπως είπατε».

Επιπλέον η Μαρία Ρεπούση διαφοροποιήθηκε από τη στάση της ΔΗΜΑΡ δηλώνοντας «παρών» στο νομοσχέδιο. «Διαχωρίζω πλήρως τη στάση μου από την θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Δηλώνω “παρών” για το όλο σχέδιο νόμου», είπε διευκρινίζοντας ότι καταψηφίζει το άρθρο 2.