1. Κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που, σύμφωνα με την ποινική δίωξη, διαπράχθηκαν στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης, απήγγειλε η εισαγγελέας για την υπόθεση των συλληφθέντων μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18». 

Ads

2. «Παράρτημα» της βρετανικής χιτλερικής οργάνωσης Combat 18 είναι νεοναζιστική Combat 18 Hellas, μέλη της οποίας συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική. Η οργάνωση δημιούργησε «θυγατρικές» σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με σύνθημα «υπονόμευσε, τρομοκράτησε, κατάστρεψε». 

3. Ο Ερντογάν στήνει εμφανώς πλέον διπλωματικό «καψόνι» και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο εξελίσσεται σε νέο ναρκοπέδιο στις ήδη υπερθερμασμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μεγάλη εξυπνάδα» της Ελλάδας η προσφυγή στην ΕΕ για τους δύο στρατιωτικούς, λέει ο Γιλντιρίμ. 

4. Τo δίπολο «έξοδος από τα Μνημόνια» και «κάθαρση» είναι ο κυρίαρχος άξονας του κυβερνητικού σχεδιασμού για τους επόμενους μήνες – ένα δίπολο, το οποίο θα καθορίσει και τα διλήμματα και, εν τέλει, και τον χρόνο των επόμενων εκλογών.

Ads

5. Επικίνδυνες ισορροπίες δημιουργούνται στη Μεσόγειο αφού οι έρευνες υδρογονανθράκων από την ExxonMobil προχωρούν κανονικά μεν, υπό συνθήκες έντασης στην περιοχή δε. Η στάση της Τουρκίας έχει προφανώς ενοχλήσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβάσουν στην κυπριακή ΑΟΖ ολόκληρο στόλο για να συνοδεύσει τα ερευνητικά σκάφη. 

6. Η εκτίμηση που διαμορφώνεται στην Βουλή είναι πως οι «εκρήξεις» Κασιδιάρη και Ηλιόπουλου δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου και συντεταγμένου σχεδίου κλιμάκωσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

7. Μετά από μια έντονα διχαστική προεκλογική εκστρατεία, η Ιταλία ξύπνησε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου με ένα εντελώς διαφορετικό κοινοβούλιο. Πρώτο κόμμα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων: Πώς το κόμμα ενός κωμικού έγινε το ισχυρότερο στην Ιταλία;

8. Στη δημοσιότητα, με διάταξη της Εισαγγελίας Κατερίνης, έδωσε η Αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου κοριτσιού. Ανάμεσά τους και ο πατέρας της ανήλικης. 

9. «Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την τήρηση του νόμου και την διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Η αντίδραση της ΝΔ 

10. Ο Michio Kaku, διακεκριμένος επιστήμονας, όχι απλά πιστεύει πως η μετοίκηση στον Άρη θα είναι δυνατή στο επόμενο διάστημα, αλλά εκτιμά πως η επιβίωση της ανθρωπότητας θα είναι δυνατή μόνο κατ΄ αυτό τον τρόπο. 

* Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη για την Εφημερίδα των Συντακτών