Ο Ερντογάν στήνει εμφανώς πλέον διπλωματικό «καψόνι», η Αθήνα δοκιμάζεται σε δύσκολη άσκηση ψυχραιμίας και αποτελεσματικότητας, και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο εξελίσσεται σε νέο ναρκοπέδιο στις ήδη υπερθερμασμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σ’ αυτό το ναρκοπέδιο, η κυβέρνηση έχει ως βασική επιδίωξη να μην πέσει στην παγίδα ομηρίας του Ερντογάν – ταυτόχρονα, όμως, κινητοποιεί όλα τα δυνατά διπλωματικά και πολιτικά όπλα για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Τα μέχρι στιγμής, όμως, μηνύματα από την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά: Η Αγκυρα διαμορφώνει εντέχνως θολό νομικό και διαδικαστικό τοπίο, και η κράτηση των δύο στρατιωτικών παρατείνεται μαζί με την διπλωματική αβεβαιότητα. Η απόφαση των τουρκικών αρχών να ελέγξουν εξονυχιστικά, και δη με μια διαδικασία που θα απαιτήσει 15 ημέρες, τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων είναι ενδεικτική του παιχνιδιού που επιχειρείται να στηθεί – ενός παιχνιδιού, που εμπεριέχει επικίνδυνες νέες παγίδες.
Το κατηγορητήριο
Στην κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο στρατιωτικοί περιορίζεται στην «παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη», ωστόσο διπλωματικές πηγές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ακόμη και σε επίπεδο κατασκοπείας εάν η τουρκική πλευρά επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. Η απόφαση περί ελέγχου των κινητών τηλεφώνων, κατά τις ίδια πηγές, φαίνεται να εμπερικλείει και αυτή την απειλή, ενώ ντε φάκτο παρατείνει το διάστημα κράτησης και, μαζί, και την αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν πως το υπουργείο Εξωτερικών θα υποβάλει αίτημα να μεταβούν στην Αγκυρα και έλληνες τεχνικοί σύμβουλοι για να πάρουν μέρος στην εξέταση των κινητών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς επρόκειτο να επιδώσει ρηματική διακοίνωση για το θέμα στον τούρκο πρεσβευτή, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες από τον οποίο και ζήτησε διαμεσολάβηση προς την Τουρκία με στόχο την ταχεία επίλυση του ζητήματος.
Οι κινήσεις της Αθήνας
Πρόθεση της Αθήνας, όπως κατέστησε σαφές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είναι να προσαρμόσει – και αναλόγως να κλιμακώσει – τις αντιδράσεις της στους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς. Στόχος είναι να μην επιτραπεί στην Τουρκία να μετατρέψει το μεθοριακό συμβάν σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο, εξ ου και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην επικοινωνήσει, επί του παρόντος, με τον τούρκο πρόεδρο.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν αποκλείεται μια τέτοια επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τις εξελίξεις, επί του παρόντος ωστόσο επιλέγεται να αξιοποιηθούν οι συμβατικοί διπλωματικοί δίαυλοι. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνονται θετικά και τα μηνύματα που εστάλησαν από τις Βρυξέλλες προς την Τουρκία για ταχεία επίλυση του θέματος, μετά την ενημέρωση που παρείχε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών ενημέρωσε το βράδυ την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, χωρίς να κρύψει, κατά τις πληροφορίες, τον προβληματισμό του για πιθανό παιχνίδι καθυστερήσεων από την Τουρκία.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ενοχλημένος για τις διαρροές που υπήρξαν επ΄αυτού ακριβώς του προβληματισμού δηλώνοντας: «Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Το λέω για αυτούς που σας ενημέρωσαν, ενώ μέσα δεν μίλησαν».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση εγκαλώντας το υπουργείο Αμυνας ότι υποτίμησε το γεγονός και υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία άρχισε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >