Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκάλεσε η επίσημη επιβεβαιώση ότι ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ «για λόγους εθνικής ασφάλειας», με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Εuractiv για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να αφήνει υπόνοιες για παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα της ΑΔΑΕ.

Ads

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη, κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τη Δικαιοσύνη- να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων για το πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή» σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης. Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις», τόνισε η Κουμουνδούρου. 

Ads

«Πυρά» κατά Μητσοτάκη και από ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις για τις αποκαλύψεις ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, ενώ άφησε αιχμές για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου.

 

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια», υπογραμμίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

 

«Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη, που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο; Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν και οι ταγοί της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης; Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή; Αναμένουμε απαντήσεις» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ντογιάκος: Η Cosmote ζήτησε γνωμοδότηση για τη νομιμότητα της έρευνας

Ο ανώτατος εισαγγελικός, σε δηλώσεις του στο Documento, επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, η κ. Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.

 

Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος της εξέφρασε τη γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε τον νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Νικολαΐδου και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη. Μάλιστα, όπως τονίζει μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ.

 

Το «Documento αναφέρει επίσης πως ο κ. Ντογιάκος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα, όπως υποστήριξε, έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.

 

Επιπλέον ανέφερε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ, η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του. Η τελευταία, σύμφωνα με υπαλλήλους της Cosmote που ήταν παρόντες στην έρευνα ζητούσε, από τον Ι. Ντογιάκο να υπάρξει έγγραφη γνωμοδότηση.

Cosmote: Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει το δημοσίευμα και διαψεύδει ότι επιχειρήθηκε παρεμπόδιση της διαδικασίας από μέρους της, προχώρησε η Cosmote.

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Η ΑΔΑΕ απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας»

Η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη και υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο διαμηνύει ο επικεφαλής της Aρχής, Χρήστος Ράμμος, στον απόηχο του #7 (5 70,81)δημοσιεύματος του Euractiv που επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

 

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

«Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα» υπογραμμίζει ο κ. Ράμμος.