Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα, όπως η Χρυσή Αυγή, με 235 υπέρ και 34 παρών σε σύνολο 269 βουλευτών. “Παρών” ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, γιατί δεν έγιναν δεκτές οι αλλαγές που κατέθεσαν, και το ΚΚΕ. Και τα δυο κόμματα είχαν ανακοινώσει εκ των προτέρων την στάση που θα κρατήσουν. 

Ads

 
Η τροπολογία, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την 851 (αναστολή χρηματοδότησης) τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ. Μαζί, σε ονομαστική ψηφοφορία είχαν τεθεί οι τροπολογίες 874 για την ΝΕΡΙΤ (149 υπέρ και 120 κατά) και 855 (149 υπέρ και 120 κατά) για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και συγεκριμένα για την ηλεκτρονική τους αυτοαπογραφή. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την αναστολή χρηματοδότησης η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.
 
«Ναι» στην τροπολογία ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ψήφισε «παρών». Επίσης «παρών» ψήφισαν 34 βουλευτές από ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης και Πάρης Μουτσινάς.
 
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης. Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
 
Νωρίτερα το tvxs.gr είχε μεταδώσει σε ζωντανή μετάδοση την συζήτηση και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ads

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων, όπως ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, από το βήμα της Βουλής.