Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιου Κυριαζή και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Γεωργίας Κουρούπη.

Ads

 
Η μήνυση αφορά έκθεση αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων βάσει της οποίας κρίθηκε, ότι θα πρέπει να τεθούν 1.349 υπάλληλοι οκτώ ιδρυμάτων σε διαθεσιμότητα, την οποία ζήτησαν από τον Σεπτέμβριο οι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά ποτέ δεν περιήλθε στα χέρια τους.
 
«Η παράδοση του συγκεκριμένου εγγράφου δηλώνει την παράβαση του καθήκοντος του Γενικού Γραμματέα ως Προϊσταμένου των συγκεκριμένων Υπηρεσιών και της κ. Κουρουπή, δεδομένης της βαρύτητας και της σημασίας της συγκεκριμένης έκθεσης που οδηγεί σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους, 498 από τους οποίους ανήκουν στον σύλλογό μας» σημειώνεται στη μήνυση.
 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι κάνουν λόγο για «μεροληπτική μεταχείριση» σε βάρος τους, «δεδομένης της εξαίρεσης από το μέτρο της διαθεσιμότητας του πανεπιστημίου Πειραιά και του ΤΕΙ Πειραιά, που, όπως αναφέρουν, ανήκουν στην περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος, ενώ στο πανεπιστήμιο Πειραιά υπηρετεί ο κ. Κυριαζής ως καθηγητής».
 
Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις σημειώνονται και εντός Κοινοβουλίου με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, να αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία. Έτσι, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στην Βουλή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον Απ. Κακλαμάνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Απ. Κακλαμάνη στη Βουλή και συμμετείχε και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
 
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων. Από τα μεσάνυχτα λοιπόν ή θα πρέπει να τεθούν σε αργία ή θα δοθεί μια σιωπηρή παράταση προθεσμίας. Παράγοντες του Υπουργείου, βέβαια, έκαναν λόγο σήμερα, για αυξημένη υποβολή στοιχείων από διοικητικούς υπαλλήλους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Το απόγευμα της Τρίτης, οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μαζί με τους σχολικούς φύλακες.
 
Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και υπαλλήλων στα ΑΕΙ είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οποία λένε πως «το Υπουργείο Παιδείας αντί για τη “λίστα διαθεσιμότητας” των 1.349 απολύσεων, παραλαμβάνει αύριο το πρωί 1.250 δηλώσεις ανυπακοής των υπαλλήλων των ΑΕΙ, οι οποίες απευθύνονται στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ’ Διοικητικού Προσωπικού. Ο κύριος όγκος των δηλώσεων  (85%) προέρχονται από το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ στα οποία εξ άλλου αναλογεί ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων».
 
«Οι υπεύθυνες ατομικές δηλώσεις συντάχθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες των νομικών συμβούλων των συλλόγων του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις αποφάσεις των αντίστοιχων συλλόγων των εργαζομένων των 8 ΑΕΙ. Συλλέχθηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες με πρωτοβουλία των συλλόγων εργαζομένων», αναφέρουν στην ανακοίνωση και προσθέτουν πως «επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος από τις δηλώσεις απογραφής οι οποίες κατατέθηκαν:
 
1. Περιλαμβάνουν ελλιπή στοιχεία λόγω της απεργίας και της προφανούς αδυναμίας των υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους τους.
 
2. Κατατέθηκαν με δήλωση επιφύλαξης ως προς την πληρότητα και την εγκυρότητα των στοιχείων.
 
Ως εκ τούτου και από αυτή τη διαθέσιμη μικρή απογραφή δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να εξάγει ουδεμία αξιολόγηση. 
Εν ολίγοις, αύριο το πρωί αλλά και για πολλές εβδομάδες ακόμη, δεν θα υπάρξει “λίστα διαθεσιμότητας”.
 
Σημειώνεται ότι και σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας τις “διαρροές”, διαδίδει ψευδώς (και παρά τις επάλληλες ομόφωνες αποφάσεις των συλλόγων των ΑΕΙ)  ότι στο ΕΜΠ αποφασίστηκε η απογραφή των υπαλλήλων. Το ίδιο έχει πράξει σε άλλες 3 περιπτώσεις, όταν διαβεβαίωνε την κυβέρνηση ότι την επόμενη μέρα θα παρέδιδε την πολυπόθητη για την Τρόικα λίστα, όπως και σε άλλες 2 περιπτώσεις, όταν εξαπατούσε τους γονείς και τους φοιτητές διαδίδοντας ότι “άρχισαν οι εγγραφές”.
 
Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ευχόμαστε η σημερινή, να είναι η τελευταία “μπλόφα” του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Κ.Αρβανιτόπουλου».