Αυτή την ώρα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα. Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το βράδυ ενώ 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνει ονομαστικά. 

Ads

 
Η τροπολογία, η οποία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των κομμάτων στη Βουλή

 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη, πως θα δώσει, συμβολικά, θετική ψήφο στην τροπολογία, μετά από διαβουλεύσεις, που κατέληξαν σε τροποποιήσεις της κυβερνητικής πρότασης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει πάντως διαφωνίες ιδιαιτέρως ως προς τον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας.
 
Ζωντανά η συζήτηση στην Ολομέλεια

Αλλαγές ζητούν και Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.
 
Και το ΚΚΕ, διά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Αλέκας Παπαρήγα, έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία. «Δεν θέλουμε και από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είχε αναφέρει η κ. Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία περί αναστολής. Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλ. Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλ. Παναγιώταρο.
 

Ads