Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, μετά και τις αλλαγές που πραγματοποίησε ο υπουργός, για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Την τροπολογία θα υπερψηφίσουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. «Παρών» θα ψηφίσουν το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ads

 
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «παρ’ ότι δεν μας καλύπτει 100% και παρ’ ότι έχουμε και άλλες ενστάσεις, σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε θετική ψήφο, καθώς θεωρούμε σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει, αφού ανοίγει ένας δρόμος».
 
«Η κυβέρνηση μπήκε σε διάλογο και δέχθηκε αλλαγές και έκανε βήματα εγκατάλειψης της αρχικής πρότασης προς την κατεύθυνση της πρότασής μας με πιο σαφείς, αυστηρές και περιοριστικές διατάξεις εφαρμογής της ρύθμισης αποδεχόμενη τον καθοριστικό ρόλο της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι φρουρός για την εφαρμογή τέτοιων προβλέψεων και εγγύηση για την Δημοκρατία», ανάφερε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετική με τη λήψη απόφασης για αναστολή χρηματοδότησης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και όχι με 151, όπως αναφέρεται στην τροπολογία Μιχελάκη, ωστόσο, όπως είπε «οι τακτικισμοί δεν μας αρέσουν» και δεν πρόκειται να επιμείνουμε σε αυτό. Σημειώνεται πως από το υπουργείο αναφέρουν πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στο υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο και άρα δεν μπορεί να υιοθετηθεί.

«Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», ανέφερε νωρίτερα ο Γιάννης Μιχελάκης. Σχετικά με την τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων των οποίων η ηγεσία ή ένας αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα, ο υπουργός είπε ότι για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.
 
«Είναι στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη «να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όχι μόνο κοινοβουλευτική αλλά και στην κοινωνία».
 
«Όταν απειλούνται ή πλήττονται τα δημόσια αγαθά δεν χωρούν μικροκομματικές ή κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Όταν διακυβεύεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ομόθυμη αποδοχή της τροπολογίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Σημειώνεται πως η ψήφιση της τροπολογίας μετατέθηκε για την Τρίτη.
 
Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει «παρών». Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι «δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε “παρών”».
 
«Μας ρωτάτε τι φοβόμαστε και δεν ψηφίζουμε. Δεν θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ενισχύσετε το νομικό σας οπλοστάσιο βάσει του οποίου αδυνατίζει ο αγώνας κατά της Χρυσής Αυγής και του εθνικοσοσιαλισμού και υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον της εργατικής τάξης και του λαού», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο μπορεί να μην είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί.
 

Η Αλέξα Παπαρήγα εξέφρασε και την κατηγορηματική διαφωνία του ΚΚΕ στη «θεωρία των δύο άκρων». Αναφέρθηκε στην δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ότι «γιαούρτι και φόνος είναι βία» και σχολίασε: «θα εξισώσουμε το γιαούρτι ή τη ροχάλα με τον φόνο ενός Αφγανού επειδή είναι Αφγανός; Ή με την προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα;». Η φράση αυτή «αποσκοπεί να εξισώσετε την κρατική καταστολή και την ναζιστική αντίληψη, με τη λαϊκή εξέγερση και την λαϊκή επανάσταση», πρόσθεσε.

Παρών θα ψηφίσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νότης Μαριάς, ο οποίος σημείωσε πως η αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων θα πρέπει «να γίνεται μετά μετά από έκδοση καταδικαστικής απόφασης του οικείου Ποινικού Δικαστηρίου κατά των εμπλεκομένων βουλευτών ή έστω τουλάχιστον μετά την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος και την επιβολή προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας».
 
Παράλληλα όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουν πως η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από την ολομέλεια της Βουλής αλλά με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και αφού έχει προηγηθεί σχετική λήψη απόφασης για άρση ασυλίας των εμπλεκομένων βουλευτών του εν λόγω κόμματος. Επίσης ο Νότης Μαριάς ανέφερε ότι θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο πράξεις που εμπίπτουν στο έγκλημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικά για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. «Η αναφορά της τροπολογίας και στο άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικά περί τρομοκρατίας πρέπει να απαλειφθεί ενόψει της ευρύτητας της εν λόγω διάταξης την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση, για το χτύπημα των αντιμνημονιακών αγώνων και κινητοποιήσεων του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού», ανέφερε.
 

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη διμέτωπου αγώνα κατά του νεοναζισμού και του μνημονίου ενώ επέρριψε ευθύνες στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. «Η Χρυσή Αυγή πατάει αυτή τη στιγμή πάνω στη διάλυση της χώρας που έχετε φέρει εσείς, με την πολιτική σας του πρώτου μνημονίου, με τη συγκυβέρνηση του Παπαδήμου και συνεχίζεται αυτή η διαδικασία σήμερα με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τους δίνετε κάθε ευκαιρία να πατήσουν, να σπεκουλάρουν και να παρουσιάζονται ως δήθεν αντιμνημονιακοί», πρόσθεσε.

Οι νεοναζί θυμήθηκαν το Σύνταγμα
 
Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη κατέθεσαν οι 15 βουλευτές της Χρυσής Αυγής επικαλούμενοι το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται ότι «τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος, για τις εκλογικές και λειτουργικές τους δαπάνες, όπως ο νόμος ορίζει».
 
Σε εφαρμογή αυτής της συνταγματικής διάταξης, όπως αναφέρουν, έχει εκδοθεί ο νόμος 3023/2012 ο οποίος ρυθμίζει όλες τις προϋποθέσεις σχετικά με την κρατική επιχορήγηση στα πολιτικά κόμματα.
 
«Αντίθετα, ο νομοθέτης δεν δύναται να προβλέψει διάταξη περί διακοπής ή αναστολής της χορήγησης κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικό κόμμα, καθώς αυτό, ουσιαστικά, θα αναιρούσε τον ίδιο τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των κομμάτων. Επομένως, η διάταξη που φέρεται προς ψήφιση με τη συζητούμενη τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει το άρθρο 29 του Συντάγματος», υποστηρίζουν οι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης.