Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου, έχει ανατολικά τη Σκόπελο σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλίων, προς νότο την Εύβοια από την οποία απέχει 16 ν.μ και προς βορά βρίσκεται ο Θερμαϊκός κόλπος και απέχει 95 ν.μ. από τη Θεσσαλονίκη.

Ads

Σκιάθος διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια, το Βρωμόλιμνο την Καναπίτσα, το νησί Τσουγκριά, τον Τρούλο, την Αγία Παρασκευή, το Μαντράκι, το Λιμάνι του Ξέρξη, τον Άγκυστρο, την μικρή και τη μεγάλη Κεχριά, το Μέγα γυαλό, τον Ξάνεμο, κ.α.

Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού υπάρχουν μικρά νησιά, κυριότερα των οποίων είναι: Μικρός Τσουγκριάς (85 στρέμματα), Μεγάλος Τσουγκριάς (1225 στρ.), Μαραγκός (85στρ.), Άρκος (450 στρ.), Ασπρόνησο (190 στρ.).

Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γεννήθηκε και έζησε στο νησί.

Ads

Στο λιμάνι της πόλης υπάρχει και το Μπούρτζι μικρή χερσόνησος που το χωρίζει στα δύο.

Έχει δύο μικρές λίμνες, του Αγίου Γεωργίου με έκταση 120 στρέμματα και τη Στροφυλιά με έκταση 95 στρέμματα, κοντά στην παραλία Κουκουναριές.

Στο νησί υπάρχουν και πολλές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια. Οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Σκιάθου είναι 9 ( Χριστός, Άγιος Νικόλαος, Αγία Μαρίνα, Παναγία η Πρέκλα, Άγιος Βασίλειος, Παναγία η Μεγαλομάτα, Αγία Κυριακή, Άγιοι Απόστολοι και Άγιος Δημήτριος). Στην πόλη της Σκιάθου υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, η Γέννηση της Θεοτόκου, οι Τρεις Ιεράρχες και η Αγία Τριάδα. Σε διάφορα μέρη του νησιού υπάρχουν διάσπαρτες περισσότερες από είκοσι εκκλησίες. Αναφέρονται επτά μοναστήρια. Τα μοναστήρια αυτά είναι: του Ευαγγελισμού εκτός Κάστρου, του Αγίου Ιωάννη του Κρυφού (Πασχαλαίοι), της Παναγίας της Κουνίστρας, της Παναγίας της Κεχριάς, του Αγίου Ιωάννου του Κρυφού (Παρθένη), της Ευαγγελιστρίας και του Αγίου Χαράλαμπου.

Ταξιδέψτε νοητά στη Σκιάθο μέσα από το βίντεο του Navi:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=AHo8RhhO9YI]