Tο όνομα αυτής «Ωρ.Α», πρωτεργάτες της οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρικτές της ο Σταύρος Θεοδωράκης – εμφανώς και ηχηρά – και ο Κώστας Σημίτης – παρασκηνιακά και διακριτικά -, και στόχος της να εξελιχθεί στο νέο κόμμα που θα κινηθεί στα θολά νερά μεταξύ κέντρου και κεντροδεξιάς.

Ads

Πρόκειται για την πολιτική «σφήνα» του, πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ, στην επιχείρηση ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ και – κατά τους πλέον καχύποπτους της Χαριλάου Τρικούπη – για την πολιτική γέφυρα του «συστήματος Σημίτη» με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι ίδιοι… καχύποπτοι συνδέουν την χθεσινοβραδυνή εκδήλωση της «Ωρας Αποφάσεων» και την επισφράγιση των προθέσεών της να μετασχηματιστεί σε νέο κόμμα και με την τηλεοπτική συνέντευξη – επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη που είχε γίνει μόλις 24 ώρες πριν.

«Πόλος προόδου κόντρα στη συντήρηση»

Οι τρεις, πάντως, επέλεξαν να αυτοπροσδιοριστούν ως ο πόλος «προόδου έναντι της συντήρησης» που θα βρεθεί απέναντι στον «εθνικολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και «θα ανασχέσει τη λευκή επιταγή στην συντηρητική ΝΔ», επέδειξαν ενθέρμως τους δεσμούς τους με το Ποτάμι με παρόντα βεβαίως και τον Σταύρο Θεοδωράκη και φρόντισαν να επιτεθούν με σφοδρότητα στους παλαιούς «συντρόφους» του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Ads

Κεντρικό στοιχείο σ’ αυτή την επίθεση αποτέλεσαν οι επικρίσεις κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις «μετεγγραφές» πρώην βουλευτών του Ποταμιού, με τελευταία εκείνη του Κώστα Μπαργιώτα που (τυχαία άραγε;) ανακοινώθηκε επίσης χθες.

Οι «αποστάτες» του ΠΑΣΟΚ

«Τι πολιτική και ηθική κατάπτωση … να νομίζεις ότι απαντάς σε κάτι νέο με μία πράξη αποστασίας !», ήταν το χαρακτηριστικό tweet της Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης και ο Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ που υπηρετήσαμε θεωρούσε την αποστασία ηθικό και πολιτικό αδίκημα και η σημερινή του ηγεσία χρησιμοποιεί μεθόδους αποστασίας, διασύροντας την ιστορία του ΠΑΣΟΚ που είναι και δική μας ιστορία».

Για όσους, παρ’ όλα αυτά , έμειναν με αναπάντητα ερωτήματα περί των πολιτικών στοχεύσεων και συμμαχιών του νέου φορέα, το «παρουσιολόγιο» της εκδήλωσης που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ίσως είναι αποκαλυπτικό.

Παρών και ο Γιώργος Καμίνης

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ το παρών έδωσαν και όλοι οι – εναπομείναντες – βουλευτές του Ποταμιού, οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γιώργος Αμυράς.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν επίσης οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης και Νίκος Χριστοδουλάκης, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθηνά Δρέττα και ο – προσφάτως παραιτηθείς – από την Δημοκρατική Συμπαράταξη Θανάσης Χειμωνάς.

Το δικό του ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι τον όλο οργανωτικό σχεδιασμό του πολιτικού εγχειρήματος των «τριών» έχει ο Γιάννης Δατσέρης, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου.