Ασταμάτητες οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ που συνετρίβη το πρωί έξω απο την Ανδραβίδα με αποτέλεσμα τον θάνατο του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Ads

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παίρνουν μέρος ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ελικόπτερο S-70 και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε πως «τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ads

Απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι οι δύο πιλότοι του F-4 πιθανότατα δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης – παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες – καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν σχετικά εύκολος, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Τη θλίψη τους για τον άδικο χαμό του 29χρονου εξέφρασαν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.