Το θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, συγκυβερνήτη του Φάντομ που κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά της Ανδραβίδας ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ads

Όπως αναφέρει:

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ads

Σχετικά με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. Η σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Νωρίτερα, τα συντρίμμια του μαχητικού, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου.

Τα πρώτα λεπτά μετά από τη συντριβή διαδόθηκε ότι έχει ληφθεί σήμα εγκατάλειψης, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν μαζί με το F-4 που συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

Το διθέσιο αεροσκάφος, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και στις 10.30 το πρωί κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο πιλότους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και περίπου τρεις ώρες.

Απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι οι δύο πιλότοι του F-4 πιθανότατα δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης – παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες – καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν σχετικά εύκολος, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.