Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει για αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων δίνοντας βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ads

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επίσης την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί. Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διπλός στόχος του Γιάννη Δραγασάκη στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι είναι:

  • Αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), ήτοι ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.
  • Αφετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών. Για αυτό το σκοπό η κυβέρνηση θα επισημάνει τη βούλησή της για συμφωνία με την ευρωζώνη.