Πολιτικό «προσύμφωνο» για λύση στο χρέος σε τρία στάδια είναι το «καλό σενάριο» που μπορεί να περιμένει πλέον η Αθήνα στο Eurogroup  της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Ads

Το επιθετικό μοντέλο ΔΝΤ, εκείνο της ριζικής ελάφρυνσης με 70ετή επιμήκυνση δανείων και επιτόκιο 1,5%, απερρίφθη ακαριαία – και… άνευ επαίνων – από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, και το επικρατέστερο σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι να μπει στο τραπέζει το ήπιο  reprofiling που έχει σχεδιάσει, εν είδει συμβιβασμού, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Επιμήκυνση και περίοδος χάριτος

Οι βασικοί άξονες του εν λογω σχεδίου, σύμωνα με κοινοτικές πηγές, περιλαμβάνουν περιορισμένη επιμήκυνση δανείων – έως 7,5 χρόνια το πολύ – με παράλληλη αντίστοιχη περίοδο χάριτος, έως το 2030, στην αποπληρωμή των τόκων όλων των ευρωπαϊκών δανείων (διακρατικά και ESM).

Ads

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα καταθέσει, στο ίδιο πακέτο, και την οπσιόν εξαγοράς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμού Σταθερότητας του εναπομείναντος χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ – χρέους, που ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγορά του χρέους στο ΔΝΤ

Μια τέτοια εξαγορά θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα ως προς το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, καθώς τα επιτόκια του ESM είναι πολύ πιο χαμηλά (1%) σε σχέση με εκείνα του ΔΝΤ (3,5%). Η πρόθεση, ωστόσο, που φέρεται να υπάρχει είναι το ζήτημα της εξαγοράς του χρέους να τεθεί μεταγενέστερα – πιθανότατα προς το τέλος του 2016 – σε συνάρτηση με την τελική απόφαση για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

Το σχέδιο Ρέγκλινγκ δεν προβλέπει μείωση επιτοκίων, καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζει την Ελλάδα ο ESM είναι ήδη χαμηλά και κάθε περαιτέρω υποχώρησή τους έχει αποκλειστεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ η συνολική φιλοσοφία του παραμένει εστιασμένη στον τριπλό άξονα της αντιμετώπισης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι σ’ αυτήν τη φάση το πιθανότερο είναι πως θα κλειδώσει ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» ελάφρυνσης τους χρέους, η διαπραγμάτευση Ευρώπης και ΔΝΤ θα παραταθεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και τα πιο ριζικά μέτρα απομείωσης θα παραπεμφθούν στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, όπως ήδη έχει διαμηνύσει και ο επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν Ντάισελμπλουμ.