Σε συντεταγμένο, και συντονισμένο πλέον, σχέδιο ακύρωσης της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis προχωρούν η αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ από την Επιτροπή, ήρθε η σειρά των έξι από τους δέκα εμπλεκόμενους στην δικογραφία να γνωστοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν ενώπιον της Προανακριτικής.

Ads

Συγκεκριμένα, από το πρωί σήμερα ανακοίνωσαν με επιστολές τους ότι δεν πρόκειται να ανταποκρθούν στην πρόσκληση της Προανακριτικής οι Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ανάλογη στάση είχε υιοθετήσει από χθες και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προσέλθει στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Εκκρεμούν ακόμη οι προσκλήσεις και οι απαντήσεις των Γιάννη Στουρνάρα, Μάριου Σαλμά και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Και οι δέκα πολιτικοί καλούνται στην Προανακριτική για να «εκφέρουν γνώμη» επί των αρμοδιοτήτων της, και όχι για να εξεταστούν και να καταθέσουν επί της ουσίας. Ωστόσο, και οι έξι που έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής επικαλούνται ως επιχείρημα το γεγονός πως δεν θα υπάρξει προηγουμένως εξέταση των – προστατευόμενων – μαρτύρων που τους εμπλέκουν. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα επικαλέστηκαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΣΥ κατά την αποχώρησή τους από την Προανακριτική , γεγονός ενδεικτικό της τακτικής που υιοθετείται από την αντιπολίτευση.

Η πλέον εμπρηστική πάντως, για μια ακόμη φορά, ήταν η επιστολή με την οποία απορρίπτει την πρόσκληση της Επιτροπής ο Αντώνης Σαμαράς – μια επιστολή άκρως απαξιωτική και με… εισαγγελικού τύπου διακηρύξεις περί «σκευωρίας» και «συμμορίας».

Ads

«Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, δεν προτίθεμαι να παραστώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής σας την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018», αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Δεν με αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος μου σκευωρίας. Σκευωρία η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία. Απαιτώ άλλωστε την ουσιαστική διερεύνηση της όλης υπόθεσης, με εξέταση όλων των μαρτύρων και όλων των στοιχείων. Διατηρώ αυτονόητα το δικαίωμά μου να εκφέρω την άποψή μου, σε περίπτωση που εισέλθετε στην ουσία της υπόθεσης μετά την κατάθεση των μαρτύρων».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Θοδωρής Δρίτσας απέκρουσε τις κατηγορίες για «κομματικά τεχνάσματα» και «μεθοδεύσεις» και τόνισε μεταξύ άλλων: «Οφείλω να επισημάνω, ότι μεταξύ πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, ούτε εμένα, ούτε τα άλλα μέλη της Επιτροπής, είναι δόκιμο να μας συμπεριλαμβάνετε στον ισχυρισμό σας “γνωστή σε όλους”, όταν αναφέρεστε – απολύτως αβάσιμα κατά την κρίση μας- σε “σκευωρία η οποία οργανώθηκε και υλοποιείται από τη γνωστή σε όλους γελοία συμμορία”».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, στην δική του επιστολή, χαρακτηρίζει «παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό» το αίτημα να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής για «έκφραση γνώμης» και δεν φείδεται… ευφυολογημάτων και ειρωνικού ύφους: «Εάν επιθυμείτε να κάνουμε φιλολογική συζήτηση εκτός Κοινοβουλίου στην διάθεσή σας», γράφει, προσθέτοντας: «Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να με ελέγξετε για την υπόθεση Novartis, έτσι ώστε να αποκαλύψω την σκευωρία και τους σκευωρούς, πολύ ευχαρίστως να καταθέσω στην Επιτροπή σας μετά φυσικά την εξέταση μαρτύρων που με κατηγορούν. Αλλά στην γελοιότητα που σας παρέσυρε ο κύριος Τσίπρας, εγώ δεν πρόκειται να συμμετάσχω».

Η Επιτροπή έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της με την συμμετοχή μόνον των βουλευτών της πλειοψηφίας. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, σημειώνουν ότι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης στοχεύουν σαφώς στην διαμόρφωση εδάφους για την αμφισβήτηση του πορίσματός της.