Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο των φοιτητικών εκλογών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ads

Στο Χημείο, επί της οδού Ναυαρίνου, στην Αθήνα, περίπου 30 άτομα με ρόπαλα επιχείρησαν να μπουν στο Παιδαγωγικό και να αρπάξουν τις κάλπες. Οι εισβολείς απωθήθηκαν από τους φοιτητές,, αλλά βγαίνοντας στυγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, χρησιμοποιώντας μολότοφ και φωτοβολίδες.

Στην Θεσσαλονίκης, μέλη της παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΠ, που ήταν συγκεντρωμένοι σε διαφορετικές Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) καταγγέλουν ότι δέχθηκαν επίθεση στη Θεολογική Σχολή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελεφρά στο χέρι ένας φοιτητής του Τμήματος Θεολογίας. «Ήμασταν στην αίθουσα, όπου διεξάγονται οι εκλογές. Γύρω στα 15 άτομα, που φορούσαν κράνη ή κουκούλες, ήλθαν και άρχισαν να αναποδογυρίζουν θρανία και έδρες και να σκίζουν τις αφίσες. Κρατούσαν λοστούς και σιδερόβεργες. Πριν προλάβω να μιλήσω ήλθαν κατά πάνω μου και με χτύπησαν. Στη συνέχεια έφυγαν τρέχοντας», δήλωσε ο φοιτητής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι επιτιθέμενοι, που σύμφωνα με τα μέλη της ΔΑΠ προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, πραγματοποίησαν παρόμοιες επιθέσεις σε «τραπεζάκια» της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκτός από τη Θεολογική, στην Πολυτεχνική Σχολή, τη Γεωπονική, τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και τη Φιλοσοφική.

Ads

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ, ενώ έγιναν επανειλημμένες κλήσεις στην αστυνομία, προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, δεν ανταποκρίθηκε και για άλλη μια φορά φάνηκε η αδυναμία και η απροθυμία της να ελέγξει την κατάσταση.

«Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λυπούμαστε και καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές», σημειώνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Αισθανόμαστε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιωμένοι καθώς για άλλη μια χρονιά αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσαν παρελθόν εάν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του Κράτους, ο οποίος έχει προκύψει από χρόνια αγώνων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ελπίζουμε σύντομα η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία θα πράττει το αυτονόητο, θα σέβεται και θα εφαρμόζει το νόμο».

Χωρίς εντάσεις διεξάγεται η ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές εκτιμάται πως κυμαίνεται σε αντίστοιχα επίπεδα με πέρυσι, αν και ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες αργά το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η ΔΑΠ, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, αλλά και στο Χημείο και στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα.